В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Апеляційний суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

2. Не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення суду з одних лише формальних міркувань.



Коментар:

Як було зазначено, під повноваженнями суду апеляційної інстанції слід розуміти сукупність прав і обов'язків апеляційного суду щодо здійснення процесуальних дій з перевірки законності і обґрунтованості рішень і ухвал суду першої інстанції, які не набрали законної сили. Відповідно до цих повноважень апеляційний суд розглядає апеляційну скаргу сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, а також осіб, які не брали участь у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права та обов'язки (про суб'єктів, які мають право апеляційного оскарження) (див. коментар до ст. 292 ЦПК).

У статті, що коментується, передбачені підстави, відповідно до яких апе-ляційний суд зобов'язаний відхилити апеляційну скаргу і залишити рішення без змін. Відповідно до ст. 213 ЦПК, рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Рішення є законним в тому випадку, коли воно ухвалено при точному дотриманні норм процесуального права і в повній відповідності до норм матеріального права, які належать застосуванню до даних правовідносин, а у випадку відсутності відповідної норми основане на аналогії закону або аналогії права (див. коментар до ч. 7 ст. 8 ЦПК). Рішення є обґрунтованим, коли факти, які мають значення для справи, підтверджені відповідними доказами, дослідженими судом у судовому засіданні відповідно до вимоги закону про належність і допустимість доказів (див. коментар до статей 58 і 59 ЦПК); висновки суду про встановлені обставини справи є вичерпними і відповідають дійсності (ч. З ст. 213 ЦПК; п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 29 грудня 1976 р. «Про судове рішення» (див. коментар до ст. 213 ЦПК).

Відповідно до ч. 2 статті, що коментується, не може бути скасоване правильне по суті і справедливе рішення суду з одних лише формальних міркувань. У нормах ЦПК не дано поняття справедливого і правильного рішення. Уявляється, що під правильним рішенням слід розуміти законне і обґрунтоване рішення. Законне і обґрунтоване рішення одночасно є справедливим. Так, в одній справі, розглянутій судом першої інстанції, слухання якої було призначено на 10 годин, суддя прийшов до суду о 12 годині. Адвокат, який представляв інтереси відповідача, побачивши суддю, який запізнився, залишив суд. Суддя заслухав справу і ухвалив рішення. Представник відповідача просив апеляційну інстанцію скасувати рішення суду першої інстанції на тій підставі, що суддя запізнився на слухання справи. Апеляційна інстанція не погодилась з доводами, викладеними в апеляційній скарзі, і залишила рішення суду чинним.


Получите за 15 минут консультацию юриста!