В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Спеціалістом може бути особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками застосування технічних засобів і може надавати консультації під час вчинення процесуальних дій з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок.

2. Спеціаліст може бути залучений до участі у цивільному процесі за ухвалою суду для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складання схем, планів, креслень, відбору зразків для проведення експертизи тощо) під час вчинення процесуальних дій. Допомога спеціаліста технічного характеру під час вчинення процесуальних дій не замінює висновку експерта.

3. Спеціаліст зобов'язаний з'явитися за викликом суду, відповідати на задані судом питання, давати усні консультації та письмові роз'яснення, звертати увагу суду на характерні обставини чи особливості доказів, уразі потреби надавати суду технічну допомогу.

4. Допомога спеціаліста не може стосуватися правових питань.

5. Спеціаліст має право знати мету свого виклику до суду, відмовитися від участі у цивільному процесі, якщо він не володіє відповідними знаннями та навичками, з дозволу суду задавати питання особам, які беруть участь у справі, та свідкам, звертати увагу суду на характерні обставини чи особливості доказів, на оплату виконаної роботи та на компенсацію витрат, пов'язаних з викликом до суду.



Коментар:

Спеціаліст — учасник цивільного процесу, який залучається судом у ви-падках, коли при здійсненні тих або інших процесуальних дій необхідне за-стосування спеціальних знань і навичок в різних галузях науки, техніки або мистецтва.

Не слід змішувати поняття спеціаліста і експерта. У них різний правовий статус і мета участі в процесі.

Спеціаліст може бути залучений до участі в цивільному процесі за ухвалою суду для надання безпосередньої технічної допомоги (фотографування, складання схем, планів, креслень, відбору зразків для проведення експертизи і тому подібне) під час вчинення процесуальних дій.

Роз'яснення, що надаються спеціалістом, консультації, висновки і тому по-дібне не визнаються самостійним джерелом доказів, яким є висновок експерта, вони лише носять допоміжний характер при дослідженні доказів або здійсненні інших процесуальних дій і не можуть заміняти висновки експерта.

Спеціалістом може бути будь-яка особа, яка володіє спеціальними знаннями і навичками застосування технічних засобів і може надавати консультації під час вчинення процесуальних дій з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок, тоді як експертами можуть бути лише особи, які відповідають вимогам ст. 10 Закону України «Про судову експертизу».

Спеціаліст зобов'язаний з'явитися за викликом суду, відповідати на поставлені судом питання, давати усні консультації і письмові роз'яснення, звертати увагу суду на характерні обставини чи особливості доказів, у разі потреби надавати суду технічну допомогу.

Допомога спеціаліста не може стосуватися правових питань.

Спеціаліст на відміну від експерта не несе кримінальної відповідальності за необгрунтовану відмову від участі в процесі або за свідомо помилковий висновок, він також не приводиться судом до присяги, йому лише роз'яснюються судом його права і обов'язку в процесі (ст. 172 ЦПК).

У випадках, встановлених ст. 22 ЦПК, спеціаліст підлягає відводу (само-відводу).

Спеціаліст має право знати мету свого виклику до суду, відмовитися від участі у цивільному процесі, якщо він не володіє відповідними знаннями та навичками, з дозволу суду задавати питання особам, які беруть участь у справі, та свідкам, звертати увагу суду на характерні обставини чи особливості доказів, на оплату виконаної роботи та на компенсацію витрат, пов'язаних з викликом до суду. Витрати, пов'язані із залученням спеціалістів, віднесені законом до видів судових витрат і підлягають відшкодуванню в порядку, передбаченому ст. 86 ЦПК.


Получите за 15 минут консультацию юриста!