В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Правову допомогу може надавати особа, яка є фахівцем у галузі права і за законом має право на надання правової допомоги.

2. Особа, зазначена в частині першій цієї статті, мас право: знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії долучених до справи документів, бути присутнім у судовому засіданні. Особа, яка має право на надання правової допомоги, допускається ухвалою суду за заявою особи, яка бере участь у справі.



Коментар:

Відповідно до ст. 59 Конституції України кожен має право на правову до-помогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Відповідно до офіційного тлумачення ст. 59 Конституції України, даним у рішенні Конституційного Суду України № 13-рп/2000 від 16.11.2000 р., право на правову допомогу — це гарантована Конституцією України можливість фізичної особи одержати юридичні (правові) послуги.

Виходячи з положень ст. 12 ЦПК, право на правову допомогу в цивільному процесі мають не лише фізичні, але і юридичні особи, якщо вони є особами, що беруть участь в справі.

Правову допомогу може надавати особа, яка є фахівцем у галузі права і за законом має право на надання правової допомоги. Відповідно до ст. 12 ЦПК правова допомога надається адвокатами або іншими фахівцями у галузі права в порядку, встановленому законом.

Мета участі в цивільному процесі даного суб'єкта — надання юридичних консультацій, допомога в складанні процесуальних документів, надання інших юридичних послуг особі, яка бере участь в справі, але сама не володіє не-обхідними знаннями у галузі права і не в змозі або не бажає користуватися послугами представника, що є фахівцем у галузі права. Послугами особи, яка надає правову допомогу, може скористатися і сам представник, наприклад, у випадку, якщо як представник сторони або третьої особи в справі бере участь особа, яка не є фахівцем у галузі права. Для належної реалізації даної функції особа, яка надає правову допомогу, наділена деякими правами в процесі, вона має право: знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії долучених до справи документів, бути присутньою у судовому засіданні.

Особа, яка має право на надання правової допомоги, допускається ухвалою суду за заявою особи, яка бере участь у справі.


Получите за 15 минут консультацию юриста!