В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1 Висновок експерта — докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, задані судом.



Коментар:

Положення даної статті містять загальні положення, що стосуються висновку експерта. Згідно з ст. 1 Закону України від 25.02.1994 «Про судову експертизу», «судова експертиза — це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, досудового та судового слідства».

Суб'єктами експертизи є особи, що володіють спеціальними знаннями в галузі науки, техніки, мистецтва або ремесла, що залучаються судом до участі в справі для надання свого висновку по питаннях спеціальних знань на основі експертизи. Судовим доказом є не експертиза як спосіб дослідження інформації про фактичні обставини, що вимагають певних спеціальних знань, а висновок експерта, сформований на основі експертизи. Експертом може бути особа, що атестована і отримала кваліфікацію експерта і занесена в Державний реєстр атестованих судових експертів. Незгода суду з висновком експерта повинна бути мотивована в рішенні або ухвалі (ч. 7 ст. 147 ЦПК).

Експерт складає висновок від свого імені і несе особисту відповідальність за його правильність.

Висновок експерта складається з трьох частин: вступної, дослідницької і завершальної.

У вступній частині указується :

— назва експертизи, її номер, чи є вона додатковою, повторною, комісійною або комплексною;

— особа або орган, що призначили експертизу;

— дані про експерта (експертів): посада, прізвище, ім'я, по батькові, освіта, експертна спеціальність, стаж експертної роботи, науковий ступінь і наукове звання;

— дата надходження матеріалів до експертної установи і дата підписання висновку експертизи;

— де і з ким винесено ухвалу про призначення експертизи;

— питання, які необхідно вирішити експертові;

— найменування матеріалів, присланих на експертизу, спосіб доставки, вид упаковки досліджуваних об'єктів;

— клопотання експерта про представлення додаткових матеріалів, наслідки їх розгляду;

— обставини справи, що мають значення для дачі висновку, з обов'язковою вказівкою джерела їх отримання ;

— відомості про осіб, присутніх під час проведення дослідження (прізвище, ім'я, по батькові, процесуальне положення );

— довідково-нормативні документи і методична література, використовувана експертом при вирішенні поставлених питань (з вказівкою бібліографічних даних).

У дослідницькій частині висновку експертизи описується процес дослідження і його результати, а так само обґрунтовується висновок експерта.

Кожному питанню, яке вирішується експертом, повинен відповідати від-повідний розділ дослідницької частини.

Якщо декілька питань тісно зв'язано між собою, процес їх вирішення може описуватися в одному розділі.

Дослідницька частина повинна складатися з:

— відомостей про стан об'єктів дослідження, застосовані методи дослідження і умови їх проведення;

— посилання на ілюстрації, доповнення і необхідні роз'яснення до них.

Опис результатів застосування інструментальних методів дослідження і за-стосування експертних експериментів може обмежитися викладом остаточних результатів.

У завершальній частині результати дослідження висловлюються у вигляді відповідей на поставлені питання в тій послідовності, в якій вони викладені в його вступній частині.

Висновок експерта підписується експертом (експертами), що проводив дослідження, а також посвідчується печаткою експертної установи.

Висновок експерта і доповнення до нього оформляється в двох примірниках, один з яких залишається в експертній установі (якщо експертиза проводиться під час судового розгляду, то разом з копією висновку експерта до експертної установи подається копія ухвали суду про призначення експертизи) .

Відповідно до частини 2 ст. 57 ЦПК України висновок експерта являється доказом в цивільній справі, на підставі якого суд встановлює наявність або від-сутність обставин, які обґрунтовують або заперечують сторони, і інших обста-вин, що мають значення для вирішення справи. Необхідно відзначити, що від-повідно до положень ст. 147 ЦПК України висновок експерта для суду не є обов'язковим і оцінюється судом за правилами, встановленими ст. 212 ЦПК України.


Получите за 15 минут консультацию юриста!