В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи чи обов'язки, мають право оскаржити у касаційному порядку:

1) рішення суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, рішення і ухвали апеляційного суду, ухвалені за результатами апеляційного розгляду;

2) ухвали суду першої інстанції, вказані у пунктах 1, 3,4,13,14,15,16,17,18, 20, 24, 25, 26, 27, 28, 29 частини першої статті 293 цього Кодексу, після їх перегляду в апеляційному порядку і ухвали апеляційного суду, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі в редакції Закону України від 16 березня 2006 р.1

2. Підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.



Коментар:

Відповідно до ч. 1 статті, що коментується, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи чи обов'язки, мають право оскаржити у касаційному порядку:

1) рішення суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, рішення і ухвали апеляційного суду, ухвалені за результатами апеляційного розгляду;

ухвали суду першої інстанції, вказані у пунктах 1,3,4,13,14,15,16,17,18, 20, 24, 25, 26, 27, 28, 29 частини першої статті 293 ЦПК, після їх перегляду в апеляційному порядку і ухвали апеляційного суду, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі.

Як було зазначено, в касаційному порядку рішення та ухвали суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, тобто рішення та ухвали суду першої інстанції, які набрали законної сили, які були предметом розгляду судом апеляційної інстанції. Крім того, об'єктом касаційного оскарження можуть бути ухвали суду в наказному провадженні, які набрали законної сили, про відмову в прийнятті судового наказу або в разі скасування судового наказу (див. коментар до ч. 2 ст. 99 ЦПК і п. 1 ст. 293 ЦПК) після їх перегляду в апеляційному порядку. Зазначені судові рішення та ухвали є об'єктом перегляду в касаційному порядку. Законом України від 16 березня 2006 р. «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо касаційного провадження»2 змінено редакцію ч. 1 ст. 324 ЦПК і передбачено, що сторони та інші особи, а також особи, які не беруть участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи та обов'язки, мають право оскаржити в касаційному порядку: 1) рішення суду першої інстанції після їх перегляду в апеляційному порядку, рішення і ухвали апеляційного суду, ухвалені за результатами апеляційного розгляду. Таким чином, у новій редакції п. 1 ч. 1 ст. 324 ЦПК не зазначено, що можна оскаржити рішення і ухвали апеляційного суду, які були ним ухвалені не за результатами апеляційного розгляду справи, тобто рішення і ухвали апеляційного суду, ухвалені ним як судом першої інстанції. Слід погодитись з цією зміною, оскільки чинний

ЦПК, на відміну від ЦПК 1963 р., не передбачає випадку, коли апеляційний суд розглядає справу у першій інстанції. Відповідно до ст. 26 Закону «Про судоустрій України» , апеляційні суди розглядають у першій інстанції справи, визначені законом. Чинний ЦПК, як було зазначено, не передбачає справи у першій інстанції. В новій редакції п. 2 ч. 1 ст. 324 ЦПК передбачено також, що можна оскаржити в касаційному порядку ухвали суду першої інстанції, вказані в пунктах 1,3,4,13,14,15,16,17,18,20, 24,25,26,27,28,29, ч. 1 ст. 293 ЦПК, після їх перегляду в апеляційному порядку і ухвали апеляційного суду, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі. В новій редакції п. 2 ч. 1 ст. 324 ЦПК не зазначено, що можна оскаржити в касаційному порядку ухвалу суду першої інстанції про звільнення (призначення) опікуна чи піклувальника після її перегляду в апеляційному порядку (п. ЗО ч. 1 ст. 293 ЦПК у редакції Закону України від 16 березня 2006 р. «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо касаційного провадження») . Уявляється, що цю ухвалу суду першої інстанції після перегляду її в апеляційному порядку можна оскаржити в касаційному порядку, оскільки нею закінчується провадження у справі.

Як зазначає М. Й. Штефан, на відміну від апеляційного, касаційний суд не є судом, який повторно, знову розглядає справу. Його основною функцією є перевірка законності розглянутих справ, в яких суд апеляційної інстанції не усунув існуючі порушення або сам їх допустив, і забезпечення однакового за-стосування закону . З наведеною точкою зору М. Й. Штефана не можна цілком погодитись. Суд касаційної інстанції перевіряє не лише законність, а й обґрунтованість судових рішень, які набрали законної сили, які були предметом розгляду суду апеляційної інстанції. Необгрунтоване рішення не може бути законним. Однак межі перевірки обґрунтованості зазначених судових рішень і ухвал інші, ніж межі перевірки законності та обґрунтованості рішень і ухвал, які не набрали законної сили, судом апеляційної інстанції. Вони зазначені в ч. 1 ст. 335 ЦПК. Як випливає з п. 5 ст. 336 ЦПК, суд касаційної інстанції має право скасувати судові рішення і ухвалити нове рішення або змінити рішення, не передаючи справу на новий розгляду. Для ухвалення нового рішення або зміни рішення суд касаційної інстанції повинен перевірити не лише законність, а й обґрунтованість судових рішень і ухвал, які набрали законної сили, після їх перегляду в апеляційному порядку.

Стадія перегляду рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, після їх перегляду апеляційним судом, у касаційному порядку складається з частин:

а) відкриття стадії перегляду рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, а також рішень і ухвал суду апеляційного суду в касаційному порядку;

б) підготовка справи до касаційного розгляду;

в) розгляд справи по суті судом касаційної інстанції;

г) ухвалення і оголошення рішення і ухвали судом касаційної інстанції.

Як було зазначено, суб'єктами касаційного оскарження відповідно до ч. 1

ст. 324 ЦПК можуть бути сторони та інші особи, які беруть участь у справі. Відповідно до ст. 26 ЦПК особами, які беруть участь у справі, крім сторін є треті особи, представники сторін і третіх осіб. У справах наказного і окремого провадження особами, які беруть участь у справі, є заявники, інші заінтересовані особи, їх представники. Уявляється, що в наказному провадженні до заінтересованих осіб слід віднести також боржника (ст. 104 ЦПК). До осіб, які беруть участь у справі, слід також віднести органи і осіб, яким законом дано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб (ч. З ст. 26, ст. 45 ЦПК). Ці особи відповідно до ч. 1 ст. 46 ЦПК мають процесуальні права й обов'язки особи, в інтересах якої вони діють, за винятком права укладати мирову угоду. Отже, зазначені в ст. 45 ЦПК органи й особи можуть бути суб'єктами касаційного оскарження. Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 324 ЦПК суб'єктами касаційного оскарження можуть бути особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи чи обов'язки, і рішення або ухвалу, що оскаржується в касаційному порядку, було розглянуто в апеляційному суді. У ч. 1 ст. 324 ЦПК не зазначено, чи може прокурор бути суб'єктом касаційного оскарження. М. Й. Штефан зауважує, що відповідно до ст. 324 ЦПК прокурор, який брав участь у справі, має право подавати касаційні скарги на рішення або ухвали суду першої інстанції, які були предметом розгляду суду апеляційної інстанції . З думкою М. Й. Ште- фана слід погодитись. Прокурор, який брав участь у розгляді справи, є особою, яка бере участь у справі. Однак М. Й. Штефан не розглядає питання про право прокурора, який не брав участі у справі, на подання касаційної скарги. Це питання врегульоване ст. 37 Закону України «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 р. зі змінами від 12 липня 2001 р. і від 17 грудня 2004 р. Відповідно до ст. 37 Закону України «Про прокуратуру» зі змінами від 12 липня 2001 р. право внесення апеляційної і касаційної скарги має прокурор та його заступник в межах їх компетенції, незалежно від їх участі в розгляді справи в суді першої інстанції. Помічники прокурора, прокурори управлінь і відділів можуть вносити апеляційні, касаційні і окремі подання тільки у справах, в розгляді яких вони брали участь.

Такий само висновок випливає зі змісту ч. 4 ст. 46 ЦПК, яка передбачає, що прокурор, який не брав участі у справі, з метою вирішення питання питання про наявність підстав для подання апеляційної чи касаційної скарги, заяви про перегляд рішення у зв'язку з винятковими або нововиявленими обставинами має право знайомитися з матеріалами справи. Об'єктами касаційного оскарження можуть бути рішення і ухвали суду першої інстанції, які набрали законної сили, після їх перегляду в апеляційному порядку, тобто ті, які набрали законної сили.

Відповідно до ч. 2 статті, що коментується, підставами касаційного оскар-ження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи пору-шення норм процесуального права. Ухвали суду першої інстанції, зазначені в пунктах 1, 3, 4,13, 14,15,16,17,18, 20, 24, 25, 26, 27, 28, ч. 1 ст. 293 ЦПК, п. 2 ч. 1 ст. 324 ЦПК у редакції Закону України від 16 березня 2006 р. «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо касаційного провадження» , і ухвали суду першої інстанції, як було зазначено в редакції Закону України від 16 березня 2006 р. «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо касаційного провадження» , про звільнення (призначення) опікуна чи піклувальника п. ЗО ч. 1 ст. 293 ЦПК після їх перегляду в апеляційному порядку, а також постановлені за результатами їх перегляду ухвали апеляційного суду можуть бути оскаржені в касаційному порядку, якщо вони перешкоджають подальшому провадженню у справі (ч. 1 ст. 324 ЦПК).

Реалізація права касаційного оскарження зумовлена дотриманням строку на касаційне оскарження.


Получите за 15 минут консультацию юриста!