В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо не визначені законом, — встановлюються судом.



Коментар:

Процесуальний строк — це певний період в часі, в межах якого здійснюються процесуальні дії.

Процесуальні строки встановлюються законом, а якщо вони не визначені законом — встановлюються судом. Законом встановлена переважна більшість процесуальних строків. Серед них — строк видачі судового наказу (див. коментар до ч. 1 ст. 102 ЦПК), строк відкриття провадження у справі (див. коментар до ч. З ст. 122 ЦПК), строк пред'явлення зустрічного позову (ч. 1 ст. 123 ЦПК), строк розгляду справ (ст. 157 ЦПК), строки, на які зупиняється провадження у справі (ст. 203 ЦПК), строки апеляційного оскарження рішень суду і набрання ними законної сили (див. коментар до статей 223 і 294 ЦПК) і так далі. Строків, що встановлюються судом, значно менше. Це, наприклад, строк для усунення недоліків позовної заяви (див. коментар до ч. 1 ст. 121 ЦПК), строк для подання доказів до суду (див. коментар до ст. 131 ЦПК), у справі про розірвання шлюбу суд може відкласти розгляд справи і призначити подружжю строк для примирення (див. коментар до ч. 5 ст. 191 ЦПК) і так далі.

Процесуальні строки, що встановлюються судом, повинні відповідати критерію розумності, встановленому ст. 6 (1) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р. Відповідно до норм даної Конвенції кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов'язків має право на справедливий і відкритий судовий розгляд упродовж розумного строку. Недотримання розумного строку судового розгляду може бути визнане порушенням Конвенції, і спричинити санкції Європейського Суду.

Окрім поділу процесуальних строків на встановлені законом або судом, їх можна також розділити залежно від того, хто повинен здійснювати процесуальні дії на два види:

1) строки здійснення процесуальних дій судом (так звані службові строки);

2) строки здійснення процесуальних дій особами, які беруть участь у справі та іншими учасниками процесу.

Щодо дотримання службових строків Пленум Верховного Суду України в своїй постанові від 01.04.94 № 3 «Про строки розгляду судами України кримінальних і цивільних справ» звертає увагу суддів на необхідність підви-щення особистої відповідальності за своєчасний і якісний розгляд судових справ, маючи на увазі, що згідно зі ст. 6 Закону України «Про статус суддів» повний, всебічний та об'єктивний розгляд справ з дотриманням встановлених законом термінів є їх обов'язком.


Получите за 15 минут консультацию юриста!