В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Судова повістка про виклик у суд повинна містити:

1) ім'я фізичної особи чи найменування юридичної особи, якій адресується повістка;

2) найменування та адресу суду;

3) зазначення місця, дня і часу явки за викликом;

4) назву справи, за якою робиться виклик;

5) зазначення, в якості кого викликається особа (як позивач, відповідач, третя особа, свідок, експерт, спеціаліст, перекладач);

6) зазначення, чи викликається особа в судове засідання чи у попереднє судове засідання, а у разі повторного виклику сторони у зв'язку з необхідністю дати особисті пояснення — про потребу дати особисті пояснення;

7) у разі необхідності — пропозицію особі, яка бере участь у справі, подати всі раніше неподані докази;

8) зазначення обов'язку особи, яка одержала судову повістку в зв'язку з відсутністю адресата, за першої можливості вручити її адресату;

9) роз'яснення про наслідки неявки залежно від процесуального статусу особи, яка викликається (накладення штрафу, примусовий привід, розгляд справи за відсутності, залишення заяви без розгляду), і про обов'язок повідомити суд про причини неявки.

2. В оголошенні про виклик вказуються дані, зазначені в пунктах 1—7 і 9 частини першої цієї статті.

3. Судова повістка-повідомлення повинна містити найменування та адресу суду, назву справи, вказівку про те, яку дію буде вчинено, місце, день і час її вчинення, а також про те, що участь у її вчиненні для цієї особи не є обов'язковою.

4. Якщо разом із судовою повісткою надсилаються копії відповідних документів, у повістці особі, якій вони надсилаються, повинно бути зазначено, які документи надсилаються і про її право подати заперечення та відповідні докази на їх підтвердження.



Коментар:

Стаття, що коментується, передбачає обов'язкові реквізити судової повістки і оголошення про виклик у суд (про відмінність судової повістки і оголошення про виклик до суду (див. коментар до ч. З ст. 74 ЦПК). У судовій повістці повинно бути зазначено, у який суд і коли повинна з'явитися дана особа, у якій справі і в якості кого (позивача, відповідача, третьої особи, свідка, експерта, перекладача), чи викликається особа в судове засідання чи у попереднє судове засідання, наслідки неявки залежно від процесуального статусу особи, яка викликається, для позивача і відповідача (ст. 169 ЦПК); для свідка ч. 5 ст. 50 ЦПК; для експерта ч. З ст. 53 ЦПК; для перекладача — ч. 5 ст. 55 ЦПК. Якщо разом із судовою повісткою відповідачеві у справі надсилаються копії відповідних документів, у повістці повинно бути зазначено, які документи надсилаються і про право відповідача подати заперечення проти позову (див. коментар до статей 127 і 128 ЦПК).

Дотримання вимог, вказаних у пунктах 1—6 ч. 1 статті, що коментується, до змісту судової повістки необхідно, щоб особа, яка викликається, заздалегідь знала про свій процесуальний статус (позивача, відповідача, третьої особи, свідка, експерта, спеціаліста, перекладача), визначення того, чи була особа належним чином попереджена про судове засідання, про попереднє судове засідання або про здійснення іншої процесуальної дії.

Одним з принципів цивільного судочинства є принцип змагальності, який відноситься до міжгалузевих принципів і закріплений в п. 4 ст. 129 Конституції і в ст. 10 ЦПК (див. коментар до ст. 10 ЦПК). Тому, як було сказано, якщо разом з судовою повісткою надсилаються копії відповідних документів, у повістці особі, якій вони надсилаються, повинно бути зазначено, які документи надсилаються і про її право подати заперечення та відповідні докази на їх підтвердження. Наведене положення стосується відповідача (ч. 4 ст. 75 ЦПК, див. також коментар до статей 127 і 128 ЦПК). Відповідно до принципу змагальності кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень (див. коментар до ст. 60 ЦПК). Згідно з ч. 4 ст. 10 ЦПК суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи: роз'яснює особам, які беруть участь у справі, їх права і обов'язки, попереджує про наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених ЦПК. Таким чином, суд при реалізації положень, вказаних у ст. 75 ЦПК, сприяє особам, які беруть участь у справі в охороні і захисті їх прав, свобод та законних інтересів (див. коментар до ст. 1 і ст. 234 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!