В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У касаційному порядку справа розглядається колегією у складі п'яти суддів без повідомлення осіб, які беруть участь у справі. Уразі необхідності особи, які брали участь у справі, можуть бути викликані для надання пояснень у справі (в редакції Закону України від 8 вересня 2005 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»)1.

2. Головуючий відкриває судове засідання і оголошує, яка справа, за чиєю скаргою та на рішення, ухвалу якого суду розглядається.

3. Суддя-доповідач доповідає в необхідному обсязі зміст оскаржуваного рішення суду та доводи касаційної скарги.

4. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, дають свої пояснення, першою дає пояснення сторона, яка подала касаційну скаргу. Якщо рішення оскаржили обидві сторони, першим дає пояснення позивач. Суд може обмежити тривалість пояснень, встановивши для всіх осіб, які беруть участь у справі, рівний проміжок часу, про що оголошується на початку судового засідання.

5. У своїх поясненнях сторони та інші особи, які беруть участь у справі, можуть наводити тільки ті доводи, які стосуються підстав касаційного розгляду справи.

6. Вислухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, суд виходить до нарадчої кімнати.

7. У разі потреби під час розгляду справи може бути оголошено перерву або розгляд її відкладено.



Коментар:

Після проведення процесуальних дій з підготовки справи до касаційного розгляду справи (див. коментар до статей 331 і 332 ЦПК) касаційний суд, а також колегія судової палати у цивільних справах відповідних апеляційних судів, які відповідно до Закону України від 22 лютого 2007 р. «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій України» щодо забезпечення касаційного розгляду цивільних справ»1, здійснюють функції касаційної інстанції з розгляду і вирішення касаційних скарг у цивільних справах, не розглянуті Верховним Судом України до 1 січня 2007 р., за якими Верховним Судом України витребувано справи. Однак, як було вже зазначено, в названому Законі колегія суддів апеляційного суду не має право розглядати і вирішувати в касаційному порядку справи, розглянуті в апеляційному порядку цим самим судом. Колегія суддів судової палати у цивільних справах певного апеляційного суду, як було сказано, розглядає і вирішує в касаційному порядку цивільні справи, розглянуті в апеляційному порядку не цим самим апеляційним судом, а іншим апеляційним судом, зазначеним у названому Законі України від 22 лютого 2007 р.

Розгляд цивільної справи в касаційному порядку здійснюється в судовому засіданні колегією суддів п'яти суддів судової палати у цивільних справах Верховного Суду України, а у випадках, передбачених Законом України від 22 лютого 2007 р. «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій України» щодо забезпечення касаційного розгляду цивільних справ», колегією суддів у складі п'яти суддів судової палати у цивільних справах відповідного апеляційного суду. Розгляд цивільної справи в касаційному порядку здійснюється, як правило, без повідомлення осіб, які беруть участь у справі. Разом із тим у ч. 1 статті, що коментується, передбачено, що в разі необхідності особи, які беруть участь у справі, можуть бути викликані в судове засідання для давання пояснень у справі.

Відповідно до статті, що коментується, розгляд цивільної справи в каса-ційному порядку здійснюється в судовому засіданні, яке складається з трьох частин: а) підготовчої частини: б) розгляд справи по суті; в) ухвалення рішення, ухвали судом, який розглядає справу в касаційному порядку.

У підготовчій частині судового засідання головуючий відкриває судове засідання і оголошує, яка справа, за чиєю скаргою та на рішення, ухвалу якого суду розглядається. У підготовчій частині судового засідання в касаційній інстанції суд також може розглянути питання про можливість розгляду справи у випадку неявки осіб, які беруть участь у справі, якщо вони були викликані в судове засідання, а також вирішує питання про задоволення клопотань осіб, які беруть участь у справі, якщо вони були викликані в судове засідання.

Розгляд справи по суті в судовому засіданні починається з доповіді суд- ді-доповідача про зміст рішення, що оскаржується, про доводи касаційної скарги та інші матеріали в необхідному обсязі. В цій частині судового засідання після доповіді судді-доповідача сторони та інші особи, які беруть участь у справі, дають свої пояснення, першою дає пояснення сторона, яка подала касаційну скаргу, якщо рішення оскаржили обидві сторони, першим дає пояснення позивач. Суд може обмежити тривалість пояснень, встановивши для всіх осіб, які беруть участь у справі, рівний проміжок часу, про що оголошується на початку судового засідання. У своїх поясненнях сторони та інші особи, які беруть участь у справі, можуть наводити тільки ті доводи, які стосуються підстав касаційного розгляду справи.

Вислухавши доповідь судді-доповідача і пояснення осіб, які беруть участь у справі, якщо вони були викликані для пояснення у справі, колегія суддів виходить до нарадчої кімнати для ухвалення рішення або постановлення ухвали. Відповідно до ст. 19 ЦПК питання, що виникають під час розгляду справи колегією суддів, вирішуються більшістю голосів суддів. Головуючий голосує останнім. Положення частини першої ст. 333 ЦПК, зі змісту якої можна дійти висновку, що справу в касаційній інстанції суд вправі розглядати без участі осіб, які беруть участь у справі, викликає заперечення. Воно не відповідає принципу змагальності сторін, закріпленому в п. 4 ст. 129 Конституції і в ст. 10 ЦПК.

Відповідно до ст. 347 ЦПК рішення і ухвала суду касаційної інстанції ого-лошуються за правилами ст. 218 ЦПК (див. коментар до ст. 218 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!