В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Якщо місцеперебування відповідача в справах за позовами про стягнення аліментів або про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи, невідоме, суд ухвалою оголошує його розшук. Розшук проводиться органами внутрішніх справ, а витрати на його проведення стягуються з відповідача в дохід держави за рішенням суду.



Коментар:

Стаття, що коментується, встановлює вичерпний перелік справ, за яких, якщо невідомо місце перебування відповідача (як випливає із змісту ст. 78 ЦПК — фізичної особи), оголошується його розшук. Це в справах за позовами про стягнення аліментів або про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи. Таким чином, для оголошення розшуку відповідача необхідно дві умови: 1) розшук відповідача — фізичної особи проводиться, як було сказано, у разі відкриття цивільного судочинства по вичерпному переліку справ, вказаних у статті, що коментується; 2) за умови, якщо місце перебування відповідача — фізичної особи суду невідомо. Розшук відповідача проводиться відповідно до ухвали суду, що прийняв до провадження дану справу. Ухвала суду про розшук відповідача надсилається до органу внутрішніх справ, який проводить розшук відповідача. Витрати на проведення розшуку відповідача стягуються з відповідача в дохід держави за рішенням суду. Вказана справа, відповідно до п. З ч. 1 ст. 96 ЦПК, розглядається в наказному провадженні (див. коментар до ст. 96 ЦПК). Розшук відповідача, як було сказано, проводиться у випадку відкриття цивільного судочинства по вичерпному переліку справ, розгляд яких спрямований на захист найважливіших суб'єктивних прав фізичної особи.


Получите за 15 минут консультацию юриста!