В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Заходами процесуального примусу є:

1) попередження;

2) видалення із залу судового засідання;

3) тимчасове вилучення доказів для дослідження судом;

4) привід.

2. До однієї особи не може бути застосовано кілька заходів процесуального примусу за одне й те саме правопорушення.

Згідно з частиною 1 коментованної статті передбачені наступні заходи процесуального примусу:

1) попередження;

2) видалення із залу судового засідання;

3) тимчасове вилучення доказів для дослідження судом;

4) привід.



Коментар:

Умовно всі заходи процесуального примусу, можна поділити на два види: заходи, що призначаються за дії особи (попередження, видалення із залу су-дового засідання), і міри, що призначаються за бездіяльність (тимчасове ви-лучення доказів для дослідження судом, привід).

ЦПК не передбачає можливості накладення штрафу як міри процесуального примусу, або процесуальної відповідальності. Суд може штрафувати особу за порушення норм цивільного процесуального права, але лише як міра адміністративної відповідальності. Наприклад, на підставі ст. 1853 КУпАП України на свідка, позивача або відповідача можна накладати штраф в розмірі від 6 до 12 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян або адміністративний арешт на строк до 15 діб за злісне ухилення від явки до суду, непокору розпорядженням судді або порушення порядку під час судового засідання. Злісним ухиленням свідка визнається умисна неявка до суду з мотивів особистої або корисливої заінтересованості в результаті справи, особливих відносин з будь-ким з учасників справи. Крім того, адміністративній відповідальності може бути підданий експерт або перекладач, що злісно ухиляються від явки до суду.

Також слід вказати, що частина 2 коментованної статті вказує, що до однієї особи не може бути застосовано кілька заходів процесуального примусу за одне й те саме правопорушення.


Получите за 15 минут консультацию юриста!