В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Рішення і ухвала суду касаційної інстанції набирають законної сили з моменту їх оголошення (ч. 1. ст. 349 ЦПК у редакції Закону України від 16 березня 2006 р. «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо касаційного провадження»)3.

2. З моменту оголошення рішення або ухвали судом касаційної інстанції скасовані рішення та ухвали суду першої або апеляційної інстанції втрачають законну силу.



Коментар:

Рішення і ухвала суду касаційної інстанції, так само як і рішення або ухвала суду апеляційної інстанції, набирають законної сили з моменту їх оголошення. Однак на відміну від рішення або ухвали суду апеляційної інстанції, ухвали суду касаційної інстанції є підсумковим документом усіх трьох видів цивільного судочинства — позовного, наказного та окремого, а рішення суду касаційної інстанції є підсумковим документом двох видів цивільного судо-чинства — позовного та окремого. Тому, відповідно до ч. 1 статті, що комен-тується, рішення і ухвали суду касаційної інстанції набирають законної сили з моменту їх оголошення. Рішення суду касаційної інстанції можуть бути пе-реглянуті у зв'язку з виключними обставинами (див. коментар до ст. 354 ЦПК), а рішення, ухвали касаційного суду можуть бути переглянуті за ново- виявленими обставинами (див. коментар до ст. 361 ЦПК).

Як було сказано, в касаційному порядку можуть бути переглянуті рішення і ухвали суду першої інстанції, після їх перегляду в апеляційному порядку, а також рішення і ухвали апеляційного суду (див. коментар до ст. 324 ЦПК). Тому відповідно до ч. 2 статті, що коментується, з моменту оголошення рішення або ухвали судом касаційної інстанції, якими скасовані рішення або ухвали суду першої інстанції, оскаржені в касаційному порядку, які набрали законної сили, або рішення чи ухвали апеляційного суду, скасовані рішення та ухвали суду першої або апеляційної інстанції втрачають законну силу. Як було зазначено, ухвали суду касаційної інстанції є підсумковим документом усіх трьох видів цивільного судочинства — позовного, наказового і окремого, а рішення касаційного суду є підсумковим документом двох видів цивільного судочинства — позовного і окремого.


Получите за 15 минут консультацию юриста!