В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Уразі неподання без поважних причин письмових чи речових доказів, що витребувані судом, та неповідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів для дослідження судом.

2. В ухвалі про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом зазна-чаються: ім'я (найменування) особи, у якої знаходиться доказ, її місце проживання (перебування) або місцезнаходження, назва або опис письмового чи речового доказу, підстави проведення його тимчасового вилучення.



Коментар:

Частина 1 коментованної статті передбачає можливість примусового вилу-чення судом доказів, необхідних для дослідження справи за умови, якщо вони не надані і причина такого неподання суду не повідомлена. Тимчасове вилучення доказів для дослідження судом застосовується у разі, коли письмові або речові докази, витребувані судом відповідно до ст. 137 ЦПК, не надані йому без поважних причин, і якщо суду не повідомлені причини їх неподання. Слід за-значити, що, стаття, що коментується, передбачає непростий склад застосування вилучення доказів, для цього необхідна наявність наступних фактів:

1) письмові або речові докази, витребувані судом відповідно до ст. 137 ЦПК, не надані йому без поважних причин;

2) суду не повідомлені причини неподання доказів.

Таким чином, можна зробити висновок про те, що суд не може вилучити докази в тому випадку, якщо вони йому не були надані, але при цьому пові-домлені причини їх неподання.

Вимагає додаткового законодавчого врегулювання порядок виконання ухвал про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом. Чи буде така ухвала виконуватися в загальному порядку органами державної виконавчої служби, або ж вона, як і ухвала про примусовий привід, прямуватиме для виконання в органи внутрішніх справ.


Получите за 15 минут консультацию юриста!