В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Судові рішення суду касаційної інстанції оформлюються, видаються або надсилаються в порядку, встановленому статтею 222 цього Кодексу.

2. Копії судових рішень суду касаційної інстанції повторно видаються судом першої інстанції, де зберігається справа.



Коментар:

У ч. 1 статті, що коментується, передбачені правила про оформлення судових рішень суду касаційної інстанції, видачі їх і направленні особам, які беруть участь у справі. Однак, як випливає зі змісту ряду статей ЦПК (статті 336, 343, 344, 345, 347, 349 та ін.), касаційний суд ухвалює не тільки рішення, а й постановляє ухвали. Вірогідно, слово «рішення», що вживається в ч. 1 статті, що коментується, слід розуміти в широкому сенсі слова, тобто як рішення і ухвали. Відповідно до ст. 208 ЦПК, яка регулює питання про види судових рішень, передбачено, що судові рішення викладаються у двох формах: 1) ухвали; 2) рішення. (Див. коментар до ст. 208 ЦПК.)

Як випливає зі змісту ч. 1 статті, що коментується, її норми є відсильними. Відповідно до ч. 1 статті, що коментується, судові рішення суду касаційної інстанції оформлюються, видаються або надсилаються в порядку, встановленому ст. 222 ЦПК, тобто ч. 1 статті, що коментується, регулюючи положення про оформлення судових рішень суду касаційної інстанції і порядок їх видачі відсилає до норм ст. 222 ЦПК.

Відповідно до ч. 1 і 2 ст. 222 ЦПК, судове рішення оформлюється на спеціальному бланку, підписується суддею (суддями), який ухвалив його, і скріплюється печаткою суду. Копії судового рішення видаються особам, які брали участь у справі, на їхню вимогу не пізніше п'яти днів з дня проголошення рішення.

Відповідно до ч. 2 статті, що коментується, копії рішень і ухвал повторно видаються судом першої інстанції, де зберігається справа. Як було зазначено, суд касаційної інстанції перевіряє законність і обґрунтованість рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, після їх перегляду в апеляційному порядку, а також рішень і ухвал апеляційного суду (див. коментар до статей 324 і 335 ЦПК). Тому, якщо касаційний суд відхилить касаційну скаргу і залишить рішення, що оскаржується, без змін (див. коментар до ст. 337 ЦПК) або відхилить касаційну скаргу на ухвалу, що оскаржується, і залишить цю ухвалу без змін (див. коментар до ч. 1 ст. 342 ЦПК), то зазначені рішення і ухвали підлягають поверненню до суду першої інстанції, який їх постановив. Копії скасованих або змінених судом касаційної інстанції рішень і ухвал суду першої інстанції також підлягають поверненню до суду першої інстанції, який їх постановив. Копії зазначених рішень і ухвал повторно можуть бути видані судом першої інстанції, де зберігається справа, особам, які брали участь у справі.


Получите за 15 минут консультацию юриста!