В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд касаційної інстанції у випадках і в порядку, встановлених стат-тею 211 цього Кодексу, може постановити окрему ухвалу. Суд також може постановити окрему ухвалу, в якій зазначити порушення норм права і помилки, допущені судом першої або апеляційної інстанції, які не є підставою для скасування їх рішення чи ухвали.



Коментар:

Як у суді першої інстанції і в апеляційному суді, суд касаційної інстанції може постановити окрему ухвалу у випадку виявлення фактів порушення закону і причин, які сприяють порушенню законності, і направити цю ухвалу відповідним особам або органам для вжиття заходів щодо усунення цих причин. Відповідно до ст. 211 ЦПК, про вжиті заходи має бути повідомлено суду, який постановив окрему ухвалу (див. коментар до ст. 211 ЦПК). У п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 1990 р. N2 9 «Про практику застосування судами процесуального законодавства при розгляді цивільних справ по першій інстанції» зі змінами, внесеними постановою Пленуму від 25 грудня 1992 р. N2 13, звернено увагу судів на необхідність більш повно виявляти причини і умови, які сприяли виникненню цивільних правопорушень і реагувати на виявлені факти порушення законності чи правил співжиття службовими особами або громадянами, а також зазначив, що окремі ухвали можуть бути постановлені і в разі закінчення справи без винесення рішення. Попередження і усунення випадків порушення законності є метою окремих ухвал. Вона безпосередньо пов'язана з метою правового регулювання і з метою будь-якого судочинства, яке повинно сприяти зміцненню правопорядку і законності, попередженню правопорушень, формуванню правильного ставлення до закону і до суду.

Суд касаційної інстанції, на відміну від суду першої інстанції і апеляційного суду, має право постановити окрему ухвалу не тільки в разі виявлення при розгляді справи фактів порушення законності певними особами або органами і направити цю ухвалу відповідним особам або органам для усунення причин і умов порушення законності і правопорядку. Він також відповідно до статті, що коментується, має право постановити окрему ухвалу, в якій зазначити порушення норм права і помилки, допущені судом першої інстанції, і на відміну від окремої ухвали, яку має право постановити апеляційний суд, зазначити порушення норм права і помилки, допущені судом апеляційної інстанції, що не є підставою для скасування рішень чи ухвал суду першої інстанції і суду апеляційної інстанції (наприклад, якщо суд першої інстанції значно порушив строки призначення справи до розгляду і строки розгляду справи (див. коментар до статей 156 і 157 ЦПК), або суд апеляційної інстанції значно порушив строки призначення справи до розгляду в апеляційному суді (див. коментар до ч. 2 ст. 302 ЦПК)).


Получите за 15 минут консультацию юриста!