В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Належно викликаний свідок, який без поважних причин не з'явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, може бути підданий приводу через органи внутрішніх справ з відшкодуванням у дохід держави витрат на його здійснення.

Про привід суд постановляє ухвалу, в якій зазначає ім'я фізичної особи, яка підлягає приводу, місце проживання, роботи чи навчання, підстави застосування приводу, коли і куди ця особа повинна бути доставлена, кому доручається здійснення приводу.

Ухвала про привід у суд передається для виконання до органу внутрішніх справ за місцем провадження в справі або за місцем проживання, роботи чи навчання особи, яка підлягає приводу.

Не підлягають приводу в суд особи, які не можуть бути допитані відповідно до статті 51 цього Кодексу, а також малолітні та неповнолітні особи, вагітні жінки, інваліди першої і другої груп, особи, які доглядають дітей віком до шести років або дітей-інвалідів.

Ухвала про привід оголошується свідку особою, яка її виконує.

Уразі неможливості приводу особа, яка виконує ухвалу, через начальника органу внутрішніх справ негайно повертає її суду з письмовим поясненням причин невиконання.



Коментар:

Примусовому приводу відповідно до частини 1 коментованної статті, може бути підданий лише свідок.

ЦПК не передбачає можливості застосування примусового приводу до відповідача у справах про стягнення аліментів. В даному випадку законодавець виходив з того, що для відповідача явка до суду — це право, а не обов'язок. Згідно з принципом рівноправ'я сторін в процесі відповідачеві надається право захищатися проти пред'явленого позову, але скористається він цим правом чи ні — це його особиста справа. Негативним наслідком нез'явлення для відповідача буде винесення судом заочного рішення.

Слід також відрізняти примусовий привід в судове засідання від примусового приводу на проведення судово-біологічної (судово-генетичної) експертизи у справах про визнання батьківства, материнства (ч. 2 ст. 146 ЦПК), коли явка відповідача необхідна для захисту не його власних інтересів, а інтересів позивача. А також від примусового приводу для проведення судово- психіатричної експертизи особи, відносно якого подана заява про визнання його обмежено або повністю недієздатним, у випадках коли він від неї ухи-ляється (ст. 239 ЦПК).

Приводу може бути підданий належним чином викликаний свідок, що не з'явився без поважних причин в судове засідання або не повідомив про причини неявки.

Про привід суд постановляє ухвалу, яка передається для виконання в органи внутрішніх справ за місцем проживання, роботи чи навчання особи, яка підлягає приводу.

Не підлягають приводу в суд особи, які не можуть бути допитані відповідно до ст. 51 ЦПК, а також малолітні та неповнолітні особи, вагітні жінки, інваліди першої і другої груп, особи, які доглядають дітей віком до шести років або дітей-інвалідів.

Ухвала про привід оголошується свідку особою, яка її виконує.

У разі неможливості приводу особа, яка виконує ухвалу, через начальника органу внутрішніх справ негайно повертає її суду з письмовим поясненням причин невиконання.

Всі заходи процесуального примусу застосовуються судом негайно після вчинення порушення шляхом постановлення ухвали.

При цьому ухвали про винесення попередження і видалення із залу судового засідання ухвалюються судом на місці, без виходу в дорадчу кімнату, і заносяться в журнал судового засідання.

Визначення ж про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом і про привід оформляються окремим процесуальним документом і ухвалюються судом в дорадчій кімнаті.

Всі витрати на здійснення приводу відшкодовуються з особи, підданій приводу, в дохід держави. З цього випливає, що дана міра процесуального примусу носить як немайновий, так і майновий характер.

За завідомо незаконний привід посадові особи несуть кримінальну відпо-відальність, передбачену ст. 371 КК України.

ЦПК передбачає особливі вимоги до змісту таких ухвал. Окрім інформації, вказаної в ст. 210 ЦПК, в ухвалі про тимчасове вилучення доказів для до-слідження судом указуються: ім'я (найменування) особи, у якої знаходиться доказ, її місце проживання (перебування) або місце знаходження, назва або опис письмового або речового доказу, підстави проведення його тимчасового вилучення; а в ухвалі про привід указується ім'я фізичної особи, яка підлягає приводу, місце проживання, роботи або навчання, підстави застосування приводу, коли і куди ця особа повинна бути доставлена, кому доручається здійснення приводу.

Також, оскільки ухвали суду про тимчасове вилучення доказів для до-слідження судом і про привід підлягають заходам примусового виконання, вони повинні відповідати вимогам, що пред'являються до виконавчих документів відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» від 21.04.1999 р.


Получите за 15 минут консультацию юриста!