В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Після закінчення касаційного провадження справа протягом десяти днів повертається до суду, який її розглядав (у редакції Закону України від 16 березня 2006 р. «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо касаційного провадження»)1.



Коментар:

Як було зазначено, суд касаційної інстанції перевіряє законність і обґрун-тованість рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, після їх перегляду в апеляційному порядку, а також рішень і ухвал апеляційного суду. Перевірка рішень і ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, після їх перегляду в апеляційному порядку, а також рішень і ухвал апеляційного суду в касаційному порядку, як було сказано, є, як правило, підсумковою стадією позовного і окремого провадження, а при розгляді справ у порядку наказного провадження — підсумковою стадією перегляду ухвал суду першої інстанції, які набрали законної сили, після їх перегляду в апеляційному порядку, а також ухвал апеляційного суду. Тому відповідно до статті, що коментується, вони підлягають поверненню до суду, який розглядав оскаржене в касаційному порядку рішення і ухвалу. Стаття, що коментується, передбачає і строк, протягом якого справа підлягає поверненню. Цей строк встановлено протягом десяти днів.

Судові рішення і ухвали, які набрали законної сили, як було зазначено, мають ряд властивостей, а саме: незаперечність, виключність, преюдиціо- нальність, здійсненність і загальнообов'язковість (див. коментар до ст. 223 ЦПК) .

Необхідність повернення справи після завершення касаційного провадження у цій справі до суду, який її розглядав, пояснюється, зокрема, тим, що рішення і ухвали, які набрали законної сили, мають таку властивість, як здійсненність. Так, відповідно до ч. 1 ст. 368 ЦПК питання, пов'язані зі зверненням судового рішення до виконання, вирішуються місцевим судом, який розглядає справу.

Відповідно до ч. 1 п. 1 ст. З Закону України від 21 квітня 1999 р. «Про ви-конавче провадження» підлягають виконанню Державною виконавчою службою рішення і ухвали судів у цивільних справах.


Получите за 15 минут консультацию юриста!