В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. За подання заяви про видачу судового наказу сплачується судовий збір у розмірі п'ятдесяти відсотків ставки, яка визначається з оспорюваної суми у разі звернення в суд з позовом у порядку позовного провадження.

2. У разі відмови в прийнятті заяви про видачу судового наказу або у разі скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред'явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження ця сума зараховується до суми судового збору, встановленої за позовну заяву.

(Частина друга статті 99 із змінами, внесеними згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 8 вересня 2005 р.)



Коментар:

Згідно з ч. 1 статті, що коментується, за подання заяви про видачу судового наказу сплачується судовий збір у розмірі п'ятдесяти відсотків ставки, що визначається з оспорюваної суми у разі звернення до суду з позовом в порядку позовного провадження. Можливо також відкриття провадження у справі про видачу судового наказу за заявою органів місцевого самоврядування (наприклад, органів опіки і піклування в тих випадках, коли кредиторами по вказаних в ст. 96 ЦПК вимогах є діти, а також недієздатні та обмежено дієздатні особи). Частина 2 коментованої статті в редакції Закону України від 8 березня 2005 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України»1 передбачає що у разі відмови в прийнятті заяви про видачу судового наказу або у випадку скасування судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред'явлення стягувачем позову до боржника в порядку позовного провадження ця сума зараховується в суму судового збору, встановлену за позовну заяву.


Получите за 15 минут консультацию юриста!