В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Питання про допуск скарги до провадження у зв'язку з винятковими обставинами і витребування справи вирішується колегією у складі семи суддів без виклику осіб, які беруть участь у справі, протягом п'ятнадцяти днів з дня надходження скарги. Одночасно може бути вирішене питання про поновлення строку на оскарження у зв'язку з винятковими обставинами.

2. Скарга вважається допущеною до провадження у зв'язку з винятковими обставинами і справа витребовується, якщо хоча б три судді дійшли висновку про необхідність цього.

3. Про допуск скарги і витребування справи або відмову у цьому суд постановляє ухвалу, яка оскарженню не підлягає. Ухвала про допуск скарги і витребування справи надсилається до відповідного суду.

4. Копія ухвали про допуск скарги і витребування справи надсилається разом з копією скарги особам, які беруть участь у справі, а у разі відмови у допуску — особі, яка подала скаргу.

5. Якщо скарга допущена до провадження у зв'язку з винятковими обставинами, суд своєю ухвалою може зупинити виконання відповідних рішень.

6. До скарги, поданої з підстави, встановленої пунктом 2 статті 354 цього Кодексу, положення частин першої— четвертої цієї статті не застосовуються.



Коментар:

Як було зазначено, стадія перегляду судових рішень у цивільних справах, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами є самостійною екстраординарною стадією цивільного процесу. Зазначена стадія являє собою сукупність процесуальних дій Верховного Суду України і осіб, які мають право на подання скарги цро перегляд судових рішень, що набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами, направлену на перевірку законності судових рішень у цивільних справах, які набрали законної сили, після їх перегляду в касаційному порядку.

Як було сказано, стадія перегляду судових рішень у цивільних справах складається з трьох частин: а) відкриття стадії перегляду судових рішень у зв'язку з винятковими обставинами і підготовка справи до розгляду; б) розгляд скарги на судові рішення, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами; в) постановлення ухвал і рішень за скаргами на судові рішення, які набрали законної сили, у зв'язку з винятковими обставинами після їх перегляду в касаційному порядку.

Для відкриття стадії перегляду судових рішень у зв'язку з винятковими обставинами, як було сказано, необхідне подання скарги про перегляд рішень у зв'язку з винятковими обставинами (див. коментар до ст. 355 ЦПК) і щоб ця скарга була подана особами, які мають право на її подання (див. коментар до ст. 353 ЦПК), зазначена скарга має бути подана протягом одного місяця зі дня відкриття виняткових обставин.

Відповідно до ч. 1 статті, що коментується, питання про допуск скарги, по-даної у зв'язку з винятковими обставинами, вирішується при розгляді питання про відкриття стадії перегляду рішень у зв'язку з винятковими обставинами, якщо скарга була подана особою, яка має право на її подання (див. коментар до ст. 353 ЦПК) за мотивом неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одного й того самого положення закону. Це питання вирішується колегією у складі семи осіб і при позитивному вирішенні питання витребується справа, яка підлягає перегляду за мотивом неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одного й того самого положення закону.

Стаття, що коментується, регулює не тільки порядок відкриття рішень за винятковими обставинами і процесуальних відносин, які виникають у зв'язку з цим, а й порядок підготовки справи до розгляду у зв'язку з винятковими обставинами і процесуальні відносини, які виникають при цьому.

Питання про відкриття стадії перегляду рішень за винятковими обставинами і підготовка до розгляду справи за винятковими обставинами за мотивом неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одного й того самого положення закону, як було сказано, вирішується колегією судової палати у цивільних справах Верховного Суду України у складі семи суддів без виклику осіб, які беруть участь у справі, протягом п'яти днів зі дня надходження скарги. Якщо строк оскарження рішення у зв'язку з винятковими обставинами було пропущено, колегія суддів вирішує питання про відновлення строку. Скарга вважається допущеною до розгляду і справа витребується, якщо хоча б троє суддів дійшли висновку про необхідність витребування справи. Як випливає з викладеного, при рішенні питання про допуск скарги до розгляду у зв'язку з винятковими обставинами і витребування справи не можуть бути застосовані положення ст. 19 ЦПК, які встановлюють загальні правила розгляду колегією суддів (див. коментар до ст. 19 ЦПК), оскільки якщо є загальні правила розгляду будь-якого питання і спеціальні правила щодо розгляду цього ж питання, то застосовуються спеціальні правила. При рішенні питання про допуск скарги до розгляду у зв'язку з винятковими обставинами застосовується тільки одне положення, встановлене ст. 19 ЦПК, відповідно до якого при рішенні питання колегією суддів головуючий голосує останнім.

Про допуск скарги до розгляду у зв'язку з винятковими обставинами і ви-требування справи або відмову в цьому колегія суддів постановляє ухвалу. Ця ухвала, як будь-яка ухвала Верховного Суду України, як правило, оскарженню не підлягає, за виключенням перегляду рішень і ухвал у зв'язку з ново- виявленими обставинами. Ухвала про допуск скарги і витребування справи направляється у відповідні суди, а копії цієї ухвали разом із копією скарги — особам, які беруть участь у справі. У разі відмови в допуску до розгляду справи копія відповідної ухвали направляється особі, яка подала скаргу.

Відповідно до ч. 6 статті, що коментується, якщо подано скаргу про розгляд справи у зв'язку з винятковими обставинами на підставі визнання судового рішення у цивільній справі міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, таким, що порушує міжнародні зобов'язання України, до цієї скарги не застосовується викладений порядок допуску скарги до розгляду, передбачений частинами 1 і 4 статті, що коментується. У зв'язку з цим неясно, як же вирішується питання в даному разі, тобто при поданні скарги у зв'язку з винятковими обставинами на підставі визнання судового рішення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, таким, що порушує міжнародні обов'язки про відкриття стадії перегляду і про підготовку справи до перегляду у зв'язку з винятковими обставинами в даному разі, тобто хто і на підставі чого може витребувати справу і хто і на підставі чого може вирішити питання про допущення справи до розгляду за винятковими обставинами, а також вирішити питання про відновлення строку на оскарження тощо. У наведеному випадку не можуть бути застосовані положення про аналогію закону або про аналогію права (див. коментар до ч. 7 ст. 8 ЦПК), оскільки ч. 6 статті, що коментується, прямо вказує, що в даному випадку, тобто при поданні скарги за мотивом визнання Україною судового рішення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, таким, що порушує міжнародні обов'язки України, положення частин 1—4 не застосовуються. В. І. Тертишніков вважає, що в даному випадку питання про допуск до розгляду справи у зв'язку з винятковими обставинами і про витребування справи вирішує суддя-доповідач. З цим твердженням навряд чи можна погодитись. Якщо це питання не вправі вирішити колегія у складі семи суддів, то тим більше дане питання не вправі вирішити один суддя-доповідач . Очевидно, що в статті, що коментується, є пробіл, який потребує уточнення в законодавчому порядку.


Получите за 15 минут консультацию юриста!