В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються районними, районними у містах, міськими та міськ- районними судами.



Коментар:

Слід розрізняти поняття підвідомчості і підсудності. Підвідомчість можна розрізняти як певний інститут процесуального права, тобто сукупність правових норм, які регулюють процесуальні відносини, що виникають у зв'язку з розподілом різних категорій справ між різними юрисдикційними органами залежно від компетенції цих органів і властивістю, характером справи. Під підвідомчостю слід також розуміти характер, властивість справи, через яку вона підвідомча певному юрисдикційному органу відповідно до його компетенції, юрисдикції.

Цивільна процесуальна підсудність — це вид цивільно-процесуальної під-відомчості. Вона може бути охарактеризована як правовий інститут і як властивість, характер справи. Як правовий інститут цивільна процесуальна підсудність — це сукупність норм цивільного процесуального права, які ре-гулюють цивільні процесуальні правовідносини, пов'язані з розподілом справ між судами першої інстанції залежно від характеру справи і території, на яку розповсюджується компетенція суду першої інстанції, що розглядає дану справу.

Під підсудністю як характером, властивістю справи слід розуміти характер, властивість справи, відповідно до яких справу розглядає суд першої інстанції, залежно від території, на яку розповсюджується його компетенція. Згідно з чинним ЦПК України існує територіальна і функціональна підсудність .


Получите за 15 минут консультацию юриста!