В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Заяви про перегляд рішення, ухвали суду чи судового наказу у зв'язку з нововиявленими обставинами за формою і змістом повинні відповідати вимогам цього Кодексу щодо оформлення заяв до суду першої інстанції.

2. У заяві зазначаються:

1) найменування суду, якому адресується заява;

2) ім'я (найменування) особи, яка подає заяву, місце її проживання чи місцезнаходження;

3) інші особи, які брали участь у справі;

4) дата ухвалення чи постановлення і зміст рішення, ухвали чи судового наказу, про перегляд яких подано заяву;

5) нововиявлені обставини, якими обґрунтовується вимога про перегляд рішення, ухвали чи судового наказу, і дата їх відкриття або встановлення;

6) посилання на докази, що підтверджують наявність нововиявлених обставин.

3. До заяви додаються її копії відповідно до кількості осіб, які брали участь у справі.



Коментар:

Як було сказано, заява про перегляд судових рішень, ухвал і судового наказу, які набрали законної сили, за нововиявленими обставинами може бути подано сторонами, іншими особами, які беруть участь у справі, їх правонаступниками (ст. 27 ЦПК), а також прокурором (див. коментар до ч. 1 ст. 46 ЦПК).

Заява про перегляд рішення, ухвали суду або судового наказу за новови-явленими обставинами подаються до суду, який ухвалив рішення, постановив ухвалу або видав судовий наказ (див. коментар до ч. 1 ст. 363 ЦПК).

Відповідно до ч. 2 статті, що коментується, у заяві про перегляд рішень, ухвал і судового наказу за нововиявленими обставинами має бути зазначено:

1) найменування суду, якому адресується заява;

2) ім'я (найменування) особи, яка подає заяву, місце її проживання чи міс-цезнаходження;

3) інші особи, які брали участь у справі;

4) дата ухвалення чи постановлення і зміст рішення, ухвали чи судового наказу, про перегляд яких подано заяву;

5) нововиявлені обставини, якими обґрунтовується вимога про перегляд рішення, ухвали чи судового наказу, і дата їх відкриття або встановлення;

6) посилання на докази, що підтверджують наявність нововиявлених об-ставин.

Якщо заява про перегляд судових рішень, ухвал і судового наказу, які на-брали законної сили, за нововиявленими обставинами не відповідає вимогам ст. 364 ЦПК, то застосовуються наслідки, передбачені ст. 121 ЦПК (див. коментар до ст. 121 ЦПК).

Суддя, постановивши, що заява про перегляд судових рішень, ухвал і су-дового наказу, які набрали законної сили, за нововиявленими обставинами не відповідає вимогам ст. 364 ЦПК, постановляє ухвалу, в якій зазначається підстава залишення заяви без руху, про що повідомляє особу, яка подала заяву і надає строк для усунення недоліків. Якщо заявник відповідно до ухвали суду в установлений строк виконає вимогу суду про зміст заяви про перегляд рішення, ухвали суду або судового наказу, що набрали законної сили, за нововиявленими обставинами, заява вважається поданою в день початкового її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається до суду. Підставами для перегляду справи за нововиявленими обставинами, як було зауважено, зазначені в ч. 2 ст. 361 ЦПК.

Згідно з ч. З статті, що коментується, до заяви додаються її копії відповідно до кількості осіб, які брали участь у справі.


Получите за 15 минут консультацию юриста!