В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Підсудність цивільних справ, у яких однією із сторін є суд або суддя цього суду, визначається ухвалою судді суду вищої інстанції без виклику сторін.

2. Підсудність справ, у яких однією із сторін є Верховний Суд України або суддя цього суду, визначається за загальними правилами підсудності.



Коментар:

Стаття, що коментується, встановлює правила про підсудність справ, у яких однією із сторін є суд або суддя цього суду. Як було відмічено, підсудність є видом підвідомчості. Підсудність можна розглядати як правовий інститут і як характер, властивість справи. Під цивільною процесуальною підсудністю як правовим інститутом, слід розуміти сукупність норм цивільного процесуального права, які регулюють цивільні процесуальні відносини, що виникають у зв'язку з розподілом щодо розгляду різних категорій цивільних справ (див. коментар до ст. 15 ЦПК) між судами першої інстанції залежно від території, на яку розповсюджується компетенція даного суду. Під цивільною процесуальною підсудністю як властивістю, характером справи слід розуміти властивість, характер справи, відповідно до якої дану справу розглядає суд першої інстанції залежно від території, на яку розповсюджується його компетенція . Як було зазначено чинний ЦПК передбачає територіальну і функціональну підсудність (див. коментар до ст. 107 ЦПК).

Підсудність справ, у яких однією із сторін є суд або суддя, є видом терито-ріальної підсудності, яка визначається ухвалою судді суду вищої інстанції без виклику сторін. Стаття, що коментується, на відміну від ст. 124 ЦПК України 1963 р., не вказує, суддя якого суду вищої інстанцій виносить ухвалу з вказівкою суду першої інстанції, який повинен розглянути цивільну справу, в якій стороною є суд або суддя. Частина 1 статті, що коментується, передбачає тільки те, що у цих справах підсудність визначається ухвалою суддів суду вищої інстанції. Тому, якщо стороною в цивільній справі є суддя або суд першої інстанції, то підсудність визначається суддею апеляційного суду області, на території якої розташований даний суд першої інстанції, або апеляційним судом міст Києва і Севастополя, або апеляційним судом Автономної Республіки Крим (статті 18 і 25 Закону України «Про судоустрій України» від 07.02.2002 р. Якщо стороною в цивільній справі є суд або суддя апеляційного суду, то територіальна підсудність визначається визначенням судді Верховного Суду України (Закон України «Про судоустрій України») .

У ч. 2 статті, що коментується, не вказано суддя якого суду повинен визна-чати підсудність цивільної справи, в якій однією із сторін є Верховний Суд України або суддя цього суду. Дану прогалину можна усунути тільки шляхом внесення доповнення до ст. 108 ЦПК.


Получите за 15 минут консультацию юриста!