В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Позови до кількох відповідачів, які проживають або знаходяться в різних місцях, пред'являються за місцем проживання або місцезнаходженням одного з відповідачів за вибором позивача.

2. Зустрічний позов незалежно від його підсудності пред'являється в суді за місцем розгляду первісного позову.



Коментар:

Згідно з ч. 1 статті, що коментується, позови до декількох відповідачів, що проживають в різних місцях пред'являються за місцем проживання або за місцем знаходження одного з відповідачів за вибором позивача. В цьому випадку має місце з'єднання позовів (див. коментар до ч. 1 ст. 126 ЦПК). Положення ч. 1 статті, що коментується, застосовується у разі співучасті (пасивної співучасті) (докладніше див. коментар до ст. 32 ЦПК). Слід розрізняти активну співучасть, пасивну співучасть і змішану співучасть. Активна співучасть має місце у тому випадку, коли в справі беруть участь два або більше позивачів і один відповідач (наприклад, декілька учасників права спільної пайової власності пред'являють позов до однієї особи, яка провела неякісний ремонт речі, що належить їм). Пасивна співучасть має місце у тому випадку, коли в справі беруть участь один позивач і два або більше відповідачів. Так, в п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 серпня 1976 р. «Про судову практику в справах про виключення майна з опису» вказано, що у справах про виключення майна з-під арешту відповідачами є боржник, у якого проведений арешт майна, і особа, на користь якої накладений арешт на майно . Змішана співучасть має місце у тому випадку, коли в справі беруть участь два і більше позивачів і два або більше відповідачів. Необхідно також розрізняти обов'язкову співучасть і факультативну співучасть .

Згідно з ч. 2 статті, що коментується, зустрічний позов незалежно від його підсудності пред'являється за місцем розгляду первісного позову. Під зу-стрічним позовом слід розуміти позов первісного відповідача до первісного позивача згідно з ч. 2 ст. 123 ЦПК. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов'язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин, або коли вимоги за позовами можуть зараховуватися, або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову (див. коментар до ст. 123 ЦПК). Так, згідно зі ст. 601 ЦК зобов'язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав. При цьому вимоги повинні бути однорідні, наприклад, позивач з відповідача вимагає певну суму грошей, а відповідач з позивача також вимагає певну суму. При цьому розміри вимог можуть не співпадати. Якщо вимоги за первісним позовом та зустрічним позовом не однорідні, вони не підлягають спільному розгляду (наприклад, най- модавець вимагає виселення наймача, а наймач вимагає з наймодавця повернення боргу). Зустрічний позов підлягає спільному розгляду з первісним позовом, коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову (наприклад, з особи вимагають аліменти, а вона пред'явила зустрічний позов про заперечування батьківства). Зустрічний позов може бути пред'явлений відповідачем до або під час розгляду проведення попереднього судового засідання. Суд може задовольнити зустрічний позов і відмовити в первісному позові, може задовольнити обидва позови і провести залік, може задовольнити первісний позов і відмовити в зустрічному позові. Не можна задовольняти первісний позов і зустрічний, якщо вимоги за первісним позовом виключають один одного (позов про стягнення аліментів з батька дитини і позов про заперечування батьківства). Форма і зміст зустрічної позовної заяви повинні відповідати вимогам ст. 119 ЦПК та відповідати вимогам ст. 120 ЦПК про подання копії позовної заяви та доданих до неї документів (див. коментар до статей 119 і 120 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!