В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Замість втраченого оригіналу виконавчого листа або судового наказу суд, який видав виконавчий лист або судовий наказ, має право за заявою стягувача або поданням державного виконавця видати його дублікат.

2. Заява про видачу дубліката розглядається в судовому засіданні з викликом сторін і заінтересованих осіб. їхня неявка не є перешкодою для вирішення питання про видачу дубліката.

3. За видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу стягувачу справляється плата в розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України.



Коментар:

Стаття, що коментується, встановлює правило видачі дубліката виконавчого листа або судового наказу у разі втрати оригіналу.

Згідно з ч. 1 ст. 370 ЦПК, право на видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу, належить суду, який видав оригінал виконавчого листа або судового наказу.

Суб'єктами права на звернення із заявою до суду про видачу дубліката ви-конавчого листа або судового наказу можуть бути: стягувач — у разі якщо ним втрачено оригінал виконавчого документа, а також державний виконавець, якщо оригінал виконавчого документа втрачено ним після відкриття виконавчого провадження.

Аналіз правил ч. 1 ст. 370 ЦПК дозволяє також дійти висновку про те, що дублікат виконавчого листа або судового наказу суд може видати не тільки у випадку власне його втрати, а й при його гибелі, зокрема в результаті стихійного лиха, пожежі, а також у разі якщо він став непридатним через часткове пошкодження тексту тощо.

Заяву про видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу може бути подано до суду тільки до закінчення строку пред'явлення виконавчого листа або судового наказу до виконання, встановленого п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про виконавче провадження», трирічного строку, який обраховується зі дня, наступного після набрання рішенням чинності, або закінчення строку, встановленого у разі розстрочки або відстрочки виконання рішення, а у випадках, коли рішення підлягає негайному виконанню — зі дня, наступного після його прийняття.

У разі якщо зазначений строк було пропущено стягувачем, водночас із заявою про видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу необхідно подавати до суду і заяву про відновлення пропущеного строку для пред'явлення виконавчого листа або судового наказу до виконання (ст. 371 ЦПК).

У прийнятті заяви про видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу з пропущеним строком пред'явлення виконавчого документа до вико-нання без клопотання стягувача про відновлення цього строку має бути від-мовлено. В ухвалі суду про відмову в прийнятті заяви слід зазначити причину відмови і роз'яснити стягувачу його право подати заяву про поновлення пропущеного строку для пред'явлення виконавчого листа або судового наказу до виконання .

Заява про видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу роз-глядається у судовому засіданні з викликом сторін та інших заінтересованих осіб, однак їхня неявка не перешкоджає вирішенню питання про видачу дуб-ліката.

Разом із тим, у зв'язку з розглядом у судовому засіданні заяви про видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу суд має перевірити питання про те, чи не виконане рішення суду, чи не втратило воно чинності та ін. В іншому випадку суд зобов'язаний відмовити у задоволенні заяви про видачу дубліката.

У разі часткового виконання за виконавчим листом або судовим наказом змінювати в дублікаті загальну суму не можна. Ця обставина враховується в процесі наступного виконання.

Таким чином, дублікат виконавчого листа або судового наказу — це письмо-вий документ, який видається за ухвалою суду замість втраченого оригіналу (наприклад, зіпсування, знищення тощо), є тотожнім за змістом з оригіналом і відрізняється від останнього спеціальною позначкою «Дублікат».

За результатами розгляду заяви про видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу суд постановляє ухвалу про задоволення заяви або про відмову в задоволенні заяви про видачу дубліката.

Ухвала суду про видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу або про відмову в його видачі може бути оскаржена в апеляційному порядку на підставі п. 18 ч. 1 ст. 293 ЦПК.

За видачу дубліката виконавчого листа або судового наказу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2006 р. № 151 «Про встановлення розмірів плати за роздрукування технічного запису судового засідання в адміністративних та цивільних справах і видачу дубліката вико-навчого листа» встановлено плату в розмірі трьох гривень.

У ст. 370 ЦПК не містяться правила про застосування мір відповідальності до осіб за втрату виконавчого листа або судового наказу. Однак внаслідок дії ст. 88 Закону України «Про виконавче провадження» на таких осіб за постановою начальника відділу державної виконавчої служби накладається штраф у розмірі від 10 до ЗО неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян у порядку, передбаченому законом.


Получите за 15 минут консультацию юриста!