В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Спори між судами про підсудність не допускаються.

2. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 116 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.



Коментар:

Як було зазначено, у разі відкриття провадження у справі забороняється, як правило, передача справи з одного суду першої інстанції на розгляд до іншого суду першої інстанції, за винятком випадків, передбачених в пунктах 1, 2, 3,4 ч. 1 ст. 116 ЦПК (див. коментар до ст. 116 ЦПК).

Передача справи, провадження у якій відкрито, з одного суду першої інстанції до іншого суду першої інстанції може відбутися внаслідок задоволення клопотання відповідача, місце проживання якого не було відоме або якщо після відкриття провадження у справі і до початку судового розгляду виявилось, що заява була прийнята з порушенням правил підсудності, а також внаслідок об'єктивних причин (після задоволення заяви про відведення (самовідвід) суддів (див. коментар до статей 20 і 21 ЦПК), неможливо утворити новий склад суду для розгляду справ, а також у разі ліквідації суду, що розглядає справи). Передача справи, провадження у якій відкрито, відбувається на підставі ухвали суду першої інстанції, який постановив ухвалу про відкриття провадження у справі.

Ухвали суду про передачу справи на розгляд іншому суду, можуть бути оскаржені окремо від ухвали суду в апеляційному порядку (п. 6 ч. 1 ст. 293 ЦПК; див. коментар до ст. 293 ЦПК). У зв'язку з цим передача справи з одного суду першої інстанції до іншого суду першої інстанції здійснюється на підставі ухвали суду, відповідно до ухвали якого було відкрито провадження у справі, після закінчення строку на її оскарження в апеляційному порядку, а у разі подачі апеляційної скарги після залишення її без задоволення.

Справа, передана з одного суду першої інстанції до іншого суду першої ін-станції на підставах, передбачених пунктами 1, 2, 3, 4 ч. 1 ст. 116 ЦПК (див. комментар до ст. 116 ЦПК), в порядку зміни підсудності, повинна бути прийнята у провадження судом, якому вона направлена. Спори між судами про підсудність не допускаються.


Получите за 15 минут консультацию юриста!