В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Розшук боржника або дитини оголошується за місцем виконання рішення або за останнім відомим місцем проживання (перебування) боржника або дитини чи місцезнаходженням їхнього майна, або за місцем проживання (перебування) стягувача.

2. Суд має право витребувати від державного виконавця всі необхідні документи для вирішення питання про оголошення розшуку.

3. Суд розглядає подання державного виконавця протягом десяти днів.



Коментар:

У статті, що коментується, встановлено правила про оголошення судом розшуку боржника або дитини за поданням державного виконавця.

У ст. 42 Закону України «Про виконавче провадження» передбачені два види підстав для оголошення розшуку боржника або дитини, залежно від того, за якими категоріями цивільних справ, у яких ухвалено рішення суду, проводиться виконавче провадження. Тому оголошення розшуку боржника або дитини може бути обов'язковим і факультативним.

Відповідно до ч. 1 ст. 42 Закону України «Про виконавче провадження», у разі відсутності відомостей про місце проживання (знаходження) боржника за виконавчими документами про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров'ю або у зв'язку з втратою годувальника, а також дитини за виконавчими документами про відібрання дитини державний виконавець зобов'язаний звернутись до суду з поданням про винесення ухвали про розшук боржника або дитини.

Незвернення державного виконавця до суду з поданням про розшук боржника або дитини, у випадках, зазначених у ч. 1 ст. 42 Закону України «Про виконавче провадження» є підставою для оскарження заінтересованою особою бездії державного виконавця.

За всіма іншими виконавчими документами державний виконавець може звернутись до суду з поданням про розшук боржника або дитини, але тільки за умови письмової згоди стягувача відшкодувати втрати щодо розшуку і авансувати їх. У цьому випадку згідно з ч. 5 ст. 42 Закону України «Про вико-навче провадження» стягувач має право в судовому порядку вимагати від боржника компенсації витрат, пов'язаних з проведенням розшуку.

Розшук боржника або дитини оголошується за місцем виконання рішення або за останнім відомим місцем проживання (перебування) боржника або дитини чи місцезнаходженням їхнього майна, або за місцем проживання (перебування) стягувача.

У зв'язку з вирішенням питання про розшук боржника або дитини суд, який вирішує це питання, має право витребувати від державного виконавця всі необхідні для цього документи.

Суд розглядає подання державного виконавця в 10-денний строк і за ре-зультатами розгляду постановляє ухвалу про оголошення розшуку боржника або дитини, яку направляє до органів внутрішніх справ, на які законом покладено обов'язок з проведення розшуку.

Розшук боржника — юридичної особи здійснюють органи державної ви-конавчої служби.

Ухвала суду про оголошення розшуку боржника або дитини може бути оскаржена в апеляційному порядку на підставі п. 22 ч. 1 ст. 293 ЦПК.


Получите за 15 минут консультацию юриста!