В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, ви-кладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, або не сплачено судовий збір чи не оплачено витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків.

2. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 119 і 120 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, а також оплатить витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

3. Крім цього, заява повертається у випадках, коли:

1) позивач до відкриття провадження у справі подав заяву про повернення йому позову;

2) заяву подано недієздатною особою;

3) заяву від імені позивача подано особою, яка не має повноважень на ведення справи;

4) справа не підсудна цьому суду;

5) подана заява про розірвання шлюбу під час вагітності дружини або до досягнення дитиною одного року без дотримання вимог, встановлених Сімейним кодексом України.

4. Про повернення позовної заяви суддя постановляє ухвалу.

5. Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.



Коментар:

У випадку якщо форма або зміст позовної заяви не відповідає вимогам ст. 119 і ст. 120 ЦПК або до позовної заяви не прикладені її копії і копії документів, що додаються, за винятком передбачених законом випадків (ч. 2 ст. 120 ЦПК), а також якщо не сплачено судовий збір або витрати на інфор- маційно-технічне забезпечення розгляду справи, суддя постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі суддя вказує підстави залишення позовної заяви без руху. У випадку якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає всі вимоги, вказані в статтях 119, 120 ЦПК, сплатить судовий збір і витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважається не поданою і повертається позивачеві, про що суддя постановляє ухвалу (ч. 2 ст. 121 ЦПК).

Положення, передбачені частинами 1 і 2 ст. 121 ЦПК, застосовуються не тільки до позовних заяв, але і до заяв у справах наказного провадження (ст. 101 ЦПК), і у справах окремого провадження (ст. 235 ЦПК).

Повернення позовної заяви особі, що звернулася до суду, не позбавляє цю особу права знову звернутися до суду з тією ж заявою. Після усунення недоліків, які мали місце в заяві, або якщо припинять існування обставини, що стали підставою для повернення заяви, заявник може знову звернутися до суду для рішення тієї ж справи (ч. 5 ст. 121 ЦПК).

Крім цього, заява повертається у випадках, коли:

— позивач до відкриття провадження у справі подав заяву про повернення йому позову;

— заяву подано недієздатною особою;

— заяву від імені позивача подано особою, яка не має повноважень на ведення справи;

— справа не підсудна цьому суду;

— подана заява про розірвання шлюбу під час вагітності дружини або до досягнення дитиною одного року без дотримання вимог, встановлених Сімейним кодексом України.

Про повернення позовної заяви суддя постановляє ухвалу. Визначення судді про повернення заяви може бути оскаржене в апеляційному порядку (див. коментар до ст. 293 ЦПК) і в касаційному порядку (див. коментар до ст. 324 ЦПК). Слід розрізняти умови і передумови розгляду справ провадження у цивільній справі. Умови — це обставини, за наявності або відсутності яких суддя залишає позовну заяву (ч. 1 ст. 121 ЦПК), заяву в наказному провадженні (ст. 101 ЦПК) і заяву в окремому провадженні (ст. 235 ЦПК) без руху або повертає її.


Получите за 15 минут консультацию юриста!