В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою сторони суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

2. Суд у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з повідомленням сторін та заінтересованих осіб. Неявка сторін та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.



Коментар:

У статті, що коментується, встановлено процесуальний порядок вирішення судом питання про правонаступництво сторін у виконавчому провадженні.

Можливість настання правонаступництва у виконавчому провадженні передбачена ч. З ст. 11 Закону України «Про виконавче провадження», згідно з якою у випадку вибуття однієї зі сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона має право звернутись до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Правонаступництво у виконавчому провадженні означає перехід прав і обов'язків сторони виконавчого провадження (стягувача або боржника) від однієї особи (правопопередника) до іншої особи (правонаступника), у зв'язку з правонаступництвом у матеріальних правовідносинах.

Отже, підставою для правонаступництва у виконавчому провадженні є пра-вонаступництво в матеріальних правовідносинах, тобто перехід суб'єктивних, матеріальних прав чи обов'язків від одного суб'єкта матеріальних правовідносин (правопопередника) до іншого суб'єкта (правонаступника).

Правонаступництво у виконавчому провадженні може настати, по-перше, у випадку загального (універсального) правонаступництва (реорганізація юридичної особи) (ч. 1 ст. 104 ЦК) і спадкування (ст. 1216 ЦК), по-друге, у випадку часткового (сингулярного) правонаступництва (відступлення права вимоги) (п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК), переведення боргу (ст. 520 ЦК).

У тих випадках, коли норми матеріального права не допускають переходу прав і зобов'язань від одного суб'єкта матеріальних правовідносин до іншого, не допускається і правонаступництво у виконавчому провадженні. Норми чинного законодавства не допускають переходу від однієї особи до іншої таких суб'єктивних прав, які не відокремлені від особистості — носія цих суб'єктивних прав. Так, зокрема, в разі смерті одного з подружжя, на утримання якого стягуються аліменти з боржника — іншого з подружжя, виконавче провадження, згідно з п. З ст. 37 Закону України «Про виконавче провадження» підлягає закінченню.

Відповідно до ч. 2 статті, що коментується, подання державного виконавця або заява сторони про заміну сторони виконавчого провадження її право-наступником суд розглядає в судовому засіданні в 10-денний строк з по-відомленням сторін та інших заінтересованих осіб про час і місце судового засідання. Разом із тим, неявка сторін та інших заінтересованих осіб не є пе-решкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником.

Крім того, слід мати на увазі ту обставину, що у зв'язку з вирішенням судом питання про заміну сторони у виконавчому провадженні воно може бути відкладено за постановою державного виконавця на підставі ст. 32 Закону України «Про виконавче провадження», зокрема у зв'язку з необхідністю ре-алізації правонаступником своїх прав відповідно до ст. 11і зазначеного Закону, у випадках заміни кредитора або боржника в цивільно-правовому зобов'язанні.

У випадку ж смерті стягувача або боржника, оголошення померлим чи ви-знання безвісно відсутнім стягувача або боржника в зобов'язанні, а також ре-організації юридичної особи, якщо встановлені судом правовідносини до-пускають правонаступництво, виконавче провадження підлягає, згідно з ч. 1 ст. 34 Закону України «Про виконавче провадження», обов'язковому зупиненню, до визначення судом правонаступника, про що державний виконавець ухвалює постанову, яка затверджується начальником відповідного відділу державної виконавчої служби.

Вирішення судом питання про визначення правонаступника сторони у виконавчому провадженні здійснюється, зокрема, на підставі надання до суду договору про заміну кредитора або боржника в цивільно-правовому зобов'язанні, свідоцтва про право на спадщину, документа про реорганізацію юридичної особи та ін.

Правонаступництво сторін у виконавчому провадженні допускається на будь-якій стадії з моменту його відкриття і до завершення. З моменту вступу у виконавче провадження правонаступник набуває всі права і обов'язки свого правопопередника. Причому всі дії, які здійснив у виконавчому провадженні правопопередник до вступу в нього правонаступника, обов'язкові для останнього такою ж мірою, якою вони були обов'язковими для правопопередника. Тому після вступу правонаступника у виконавче провадження воно продовжується, а не починається з початку.

За результатами розгляду подання державного виконавця або заяви сторони про заміну сторони виконавчого провадження суд постановляє ухвалу, яка може бути оскаржена в апеляційному порядку на підставі п. 25 ч. 1 ст. 293 ЦПК.


Получите за 15 минут консультацию юриста!