В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суддя під час відкриття провадження у справіпідготовки справи до судового розгляду або суд під час її розгляду мають право постановити ухвалу про об'єднання в одне провадження кількох однорідних позовних вимог за позовами одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача чи до різних відповідачів або за позовом різних позивачів до одного й того самого відповідача.

2. Залежно від обставин справи суддя чи суд мають право постановити ухвалу про роз'єднання кількох поєднаних в одному провадженні вимог у самостійні провадження, якщо їх спільний розгляд ускладнює вирішення справи.



Коментар:

У ч. 1 статті, яка коментується, вказано на право судді або суду об'єднати декілька однорідних позовних вимог.

Таке об'єднання виявляється доцільним на користь своєчаснішого розгляду і вирішення цивільної справи. Розгляд в одному проваджені декількох однорідних вимог усуває можливість ухвалення суперечливих судових рішень.

Найчастіше такі однорідні позовні вимоги випливають з одного і того самого правовідношення. Так, з трудового правовідношення може виникнути вимога незаконно звільненого працівника про відновлення його на роботі і вимога про виплату за вимушений прогул (ст. 235 КЗпПУ). Дані позовні вимоги доцільно розглянути в одному провадженні, оскільки це дозволить суду вірніше з'ясувати взаємини сторін, повністю захистити права позивача, заощадити витрату часу сторін і суду на розгляд вказаних позовів.

У ч. 2 ст. 166 СК вказано, що одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

При обєднанні декількох позовних вимог до одного і того самого відповідача має місце так зване об'єктивне об'єднання позовів, тобто об'єднання для розгляду в одному процесі різних об'єктів спору.

У цій самій частині статті, яка коментується, вказано на право судді або суду ухвалити провадження про об'єднання декількох однорідних вимог за позовами одного і того самого позивача до декількох відповідачів або за позовом різних позивачів до одного і того самого відповідача. В даному випадку можна говорити про суб'єктивне об'єднання позовів, коли на один і той самий об'єкт спору пред'являють вимоги декілька позивачів або коли поодинці в тій самій позовній вимозі притягуються декілька відповідачів (ч. 1 ст. 32 ЦПК), внаслідок чого можна зробити висновок про процесуальну співучасть.

Об'єднання позовів можливе під час відкриття провадження у справі, під-готовки справи до судового розгляду, під час розгляду справи.

У ч. 1 ст. 144 ЦПК 1964 р. вказувалося також і на право позивача об'єднати в одній позовній заяві декілька позовних вимог, пов'язаних між собою. У ч. 1 статті, що коментується, це положення відсутнє, що уявляється помилковим.

Надаючи право судді або суду об'єднувати позовні вимоги, ч. 2 статті, що коментується, передбачає право роз'єднання кількох поєднаних в одному проваджені вимог у самостійні провадження з метою спрощення розгляду справ з самостійними позовними вимогами.


Получите за 15 минут консультацию юриста!