В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У випадках, коли щодо отримання доказів у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, є складнощі, суд за їх клопотанням зобов'язаний витребувати такі докази.

2. У заяві про витребування доказів має бути зазначено, який доказ вимагається, підстави, за яких особа вважає, що доказ знаходиться в іншої особи, обставини, які може підтвердити цей доказ.

3. Докази, які вимагає суд, направляються до суду безпосередньо. Суд може також уповноважити заінтересовану особу, яка бере участь у справі, одержати доказ для представлення його суду.

4. Особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня отримання ухвали.

5. За неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі і з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

6. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов'язку подати суду докази.

7. За клопотанням сторони суд інформує в судовому засіданні про виконання його вимог щодо витребування доказів.



Коментар:

При розгляді цивільних справ слід виходити з поданих особами, які беруть участь у справі, доказів (ч. 1 ст. 60 ЦПК). Разом з цим, у разі, коли вказані особи не можуть зібрати докази, а без них розглянути і вирішити цивільну справу неможливо, ч. 1 статті, що коментується, встановлює обов'язок суду за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, витребувати такі докази. У п. 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 01.10.1996 р. «Про за-стосування Конституції України при здійсненні правосуддя» указується, що якщо сторона не в змозі зібрати докази, а без них правильно вирішити справу неможливо — за клопотанням сторін суд сам має витребувати такі докази1.

Частина 2 статті, що коментується, вказує необхідні реквізити заяви про витребування доказів. У заяві необхідно зазначити, який доказ (письмовий або речовий) потрібний, підстави, за яких передбачається, що доказ знаходиться в іншої особи, обставини, які він може підтвердити або спростувати.

Згідно з ч. З статті, що коментується, вимога суду про представлення доказів є обов'язковою і витребувані докази безпосередньо направляються до суду, а також суд може уповноважити заінтересовану особу, яка бере участь у справі, одержати доказ і представити його суду.

Частина 4 статті, що коментується, вказує, що суд встановлює строки для подання доказів. У разі неможливості подання доказів взагалі або у встановлений судом строк суд повинен бути повідомлений про це протягом п'яти днів з дня отримання ухвали про подання доказу.

У ч. 5 статті, що коментується, встановлюється відповідальність за непо-відомлення суду про неможливість подати докази і за невиконання вимоги суду подати докази.

Частина 6 статті, що коментується, передбачає, що притягнення до відпо-відальності відповідних винних осіб не звільняє їх від обов'язку подати по-трібний суду доказ.

У ч. 7 статті, що коментується, особі, яка бере участь у справі, надано право заявити суду клопотання про інформацію в судовому засіданні про виконання вимоги щодо витребування доказів.


Получите за 15 минут консультацию юриста!