В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Речові докази до набрання рішенням законної сили зберігаються у справі або за окремим описом здаються до камери схову речових доказів суду.

2. Речові докази, що не можуть бути доставлені до суду, зберігаються за їх місцезнаходженням за ухвалою суду; вони повинні бути докладно описані та опечатані, а в разі необхідності — сфотографовані.

3. Суд вживає заходів для забезпечення зберігання речових доказів у незмінному стані.



Коментар:

У ч. 1 статті, що коментується, встановлені правила, дотримання яких за-безпечує збереження речових доказів до набрання рішенням законної сили. Питання про порядок зберігання таких доказів вирішується з урахуванням їх особливостей.

Дрібні речові докази можуть зберігатися в справі, речові докази, які не мо-жуть бути залучені до справи, здаються в камеру схову речових доказів суду за описом.

Частина 2 статті, що коментується, вказує, що громіздкі речові докази, які неможливо доставити до суду, зберігаються за їх місцезнаходженням за ухвалою суду. Ці докази докладно описуються та опечатуються, а в разі необхідності — фотографуються. У цих випадках опис і фотографії залучаються до справи. У разі виникнення спору про право на майно, що є речовим доказом, його збереженню сприяє забезпечення позову у вигляді накладення арешту на майно (п. 1 ч. 1 ст. 152 ЦПК).

Частина 3 статті, що коментується, встановлює обов'язок суду вживати заходів для забезпечення зберігання речових доказів. Речові докази повинні бути передані конкретній особі на зберігання до камери схову з роз'ясненням обов'язків із зберігання. Про передачу повинен бути складений акт.


Получите за 15 минут консультацию юриста!