В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

Речові та письмові докази, які не можна доставити в суд, оглядаються за їх місцезнаходженням.

Про час і місце огляду доказів за їх місцезнаходженням повідомляються особи, які беруть участь у справі. Неявка цих осіб не є перешкодою для проведення огляду.

У разі необхідності, в тому числі за клопотанням особи, яка бере участь у справі, для участі в огляді доказів за їх місцезнаходженням можуть бути залучені свідки, перекладачі, експерти, спеціалісти, а також здійснено фотографування, звуко- і відеозапис.

Про огляд доказів за їх місцезнаходженням складається протокол, що підписується всіма особами, які беруть участь в огляді. До протоколу додаються разом з описом усі складені або звірені під час огляду на місці плани, креслення, копії документів, а також зроблені під час огляду фотознімки письмових і речових доказів, відеозаписи тощо.

Особи, які беруть участь в огляді доказів за їх місцезнаходженням, мають право робити свої зауваження щодо протоколу огляду.



Коментар:

Як речові та письмові докази можуть виступати речі, які неможливо до-ставити до суду. Наприклад, як докази виступають автомобіль, гараж, житло, архів. Частина 1 статті, що коментується, встановлює, що в таких випадках докази оглядаються за їх місцезнаходженням, про що суд повинен постановити ухвалу.

Згідно з ч. 2 статті, що коментується, про час і місце проведення огляду речових і письмових доказів суд зобов'язаний повідомити осіб, які беруть участь у справі (ч. З ст. 74 ЦПК). їх неявка не перешкоджає проведенню огляду.

У ч. З статті, що коментується, вказано, що за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, або за ініціативою суду для участі в огляді і дослідженні доказів до огляду речових і письмових доказів за їх місцезнаходженням можуть бути залучені свідки, перекладачі, експерти, спеціалісти, а також здійснено звуко- і відеозапис, фотографування.

За наслідками огляду речових і письмових доказів складається протокол, який, відповідно до ч. 4 статті, що коментується, повинен бути підписаний всіма учасниками огляду. Цей протокол разом з описом всіх складених або звірених при огляді планів, креслень, копій документів, зроблених фотознімків, відеозаписів, звукозаписів додається до справи.

Частина 5 статті, що коментується, надає особам, які беруть участь в огляді, право робити зауваження щодо змісту протоколу або додатків до нього. Зауваження підлягають розгляду в судовому засіданні.


Получите за 15 минут консультацию юриста!