В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Призначення експертизи є обов'язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи є обов'язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити:

1) характер і ступінь ушкодження здоров'я;

2) психічний стан особи;

3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.



Коментар:

Стаття, що коментується, визначає випадки, коли суд зобов'язаний при-значити експертизу. Згідно з ст. 143 ЦПК суд може призначити експертизу на свій розсуд і лише за заявою однієї із сторін. Стаття, що коментується, пе-редбачає обов'язок суду призначити експертизу за клопотанням обох сторін. Дана новела представляється достатньо непродуманою. Можливо, що обидві сторони, у зв'язку із слабкою правовою освітою, ініціюватимуть проведення експертизи з питання, з якого її проведення не є необхідним і потрібним. При цьому в суду не залишається можливості відмовити їм у проведенні такої ек-спертизи, що може призвести до необгрунтованого затягування процесу.

Крім того, дана стаття передбачає ще три випадки обов'язкового призначення експертизи за клопотанням однієї із сторін: за необхідності встановлення характеру і ступеня ушкодження здоров'я, з'ясування психічного стану особи та віку особи, в тому випадку якщо немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Слід зазначити, що цей список не є вичерпним. Наприклад, в окремому провадженні, у справах про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, у випадку якщо існують достатні дані про психічний розлад фізичної особи, суд зобов'язаний призначити судово-психіатричну експертизу щодо встановлення психічного стану такої особи.


Получите за 15 минут консультацию юриста!