В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Комплексна експертиза проводиться не менш як двома експертами різних галузей знань або різних напрямів у межах однієї галузі знань.

2. У висновку експертів зазначається, які дослідження і в якому обсязі провів кожний експерт, які факти він встановив і яких висновків дійшов. Кожен експерт підписує ту частину висновку, яка містить опис здійснених ним досліджень, і несе за неї відповідальність.

3. Загальний висновок роблять експерти, компетентні в оцінці отриманих результатів і формулюванні єдиного висновку. Уразі виникнення розбіжностей між експертами висновки оформлюються відповідно до частини другої статті 148 цього Кодексу.



Коментар:

Частина 1 статті, що коментується, говорить про те, що комплексна екс-пертиза може проводитися не менш як двома експертами з питань, щодо яких необхідно провести експертизу за кількома напрямами, і кожен з експертів володіє самостійним набором знань з різних галузей (науки, мистецтв тощо) або з однієї галузі, але знання кожного з них відрізняються і мають свій напрям. Наприклад: при проведенні комплексної експертизи договору один з експертів дає висновок з достовірності печатки на ньому, інший щодо дати складання документа, а третій перевіряє і встановлює приналежність почерку на договорі тій або іншій особі.

Відмінними рисами комплексної експертизи є: по-перше, участь в її про-вадженні експертів різних спеціальностей і випливаючий звідси поділ функцій між ними в процесі дослідження; по-друге, надання експертами спільного висновку на основі не лише особисто проведених досліджень, але і за наслідками досліджень, проведених іншими експертами. Саме ці ознаки ви-значають правову природу комплексної експертизи.

Частина 2 статті, що коментується, визначає порядок складання висновку комплексної експертизи. Він оформляється окремим документом, який складається з висновків кожного експерта з досліджених ними питань і за-гального висновку. Кожен з експертів підписує і несе відповідальність за свою частину висновку. При цьому загальний висновок робить експерт (або група експертів), компетентний в узагальненні всіх розрізнених висновків. При цьому вони несуть так звану умовну відповідальність — вони відповідають за свою частину висновку і за загальний висновок за тієї умови, що висновки експертів, на підставі висновків яких він робився, вірні.

У випадках, коли проведення комплексної експертизи доручене експертам кількох установ, в ухвалі про її призначення зазначається, яка з них є провідною, тобто яка з них здійснює організацію проведення експертизи, зокрема координацію роботи експертів і зв'язок з особою або органом, які призначили експертизу. Якщо проведення комплексної експертизи доручене співробітникам експертної установи та особі, яка не є працівником цієї установи, провідною визнається експертна установа. Якщо в ухвалі провідну установу не визначено, вона визначається за згодою між керівниками установ, а якщо між ними виник спір, — то особою чи органом, яка призначила комплексну експертизу .

Слід зазначити відмінність між комплексною експертизою і комплексним дослідженням. Ці два поняття відрізняються за суб'єктним складом. Комплексна експертиза завжди проводиться, як мінімум, двома експертами, які володіють різними знаннями, а комплексне дослідження може проводитися одним експертом, але за цілим рядом питань. Проте будь-яка комплексна експертиза завжди буде комплексним дослідженням.


Получите за 15 минут консультацию юриста!