В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1 Суд може за заявою однієї із сторін і зважаючи на пояснення другої сторони допустити заміну одного способу забезпечення позову іншим. Заява про заміну способу забезпечення позову розглядається судом у строки, встановлені частиною другою статті 153 цього Кодексу. На заміну способу забезпечення позову за заявою відповідача потрібна згода позивача, за винятком випадку, визначеного частиною другою цієї статті.

2. У разі забезпечення позову про стягнення грошових коштів відповідач може з дозволу суду замість допущеного виду забезпечення внести на депозитний рахунок суду суму, зазначену в позовній заяві.

3. Заходи забезпечення позову можуть бути скасовані судом, який розглядає справу.

4. Особа, щодо якої вжито заходи забезпечення позову без її повідомлення, протягом десяти днів з дня отримання копи ухвали може подати до суду заяву про їх скасування, яка розглядається судом протягом двох днів.

5. Питання про скасування заходів забезпечення позову вирішується в судовому засіданні з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про скасування заходів забезпечення позову.

6. Якщо у задоволенні позову було відмовлено, провадження у справі закрито або заяву залишено без розгляду, вжиті заходи забезпечення позову застосовуються до набрання судовим рішенням законної сили. Проте суд може одночасно з ухваленням судового рішення або після цього постановити ухвалу про скасування заходів забезпечення позову.

7. Заходи забезпечення позову, вжиті судом до подання позовної заяви, скасовуються судом також у разі:

1) неподання заявником відповідної позовної заяви згідно з вимогами частини п'ятої статті 151 цього Кодексу;

2) повернення позовної заяви;

3) відмови у відкритті провадження у справі.



Коментар:

Вибраний вид забезпечення позову може бути замінений за заявою однієї із сторін і з урахуванням думки іншої сторони. Ця необхідність може виникнути, якщо вибраний вид забезпечення позову порушує права відповідача. Така заміна здійснюється і на користь позивача, наприклад, коли майно, на яке накладено арешт, втратило цінність.

Заява про заміну виду забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її подання. Питання про заміну одного виду забезпечення іншим, вирішується в судовому засіданні за участю осіб, які беруть участь у справі, проте їх неявка не є перешкодою для розгляду питання про заміну виду забезпечення.

Ухвала про забезпечення позову може бути скасована судом, що розглядає справу. Якщо умови, що з'явилися підставою для забезпечення позову відпали, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, розглядає питання про скасування заходів забезпечення позову. З цього приводу суд постановляє ухвалу.

Особа, щодо якої вжито заходи забезпечення позову, але без її повідомлення про це, має право протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали по- дати заяву про скасування забезпечення. Цю заяву суд зобов'язаний розглянути протягом двох днів.

Особи, які беруть участь у справі, повідомляються про час і місце судового засідання, проте їх неявка не перешкоджає розгляду питання про скасування забезпечення позову.

У разі відмови суду в задоволенні позову, закритті провадження у справі, залишенні заяви без розгляду заходи забезпечення позову застосовуються до набрання рішенням або ухвалою законної сили. Одночасно з ухваленням судового рішення про відмову в позові або постановленням ухвали про закриття провадження у справі або ухвали про залишення заяви без розгляду суд має право постановити ухвалу про скасування забезпечення позову. В цьому випадку заходи забезпечення позову вважаються скасованими до набрання рішенням або ухвалою законної сили.

Заходи забезпечення позову можуть бути вжиті судом до подання позовної заяви про захист права інтелектуальної власності. Проте, якщо заявник протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову не подасть позовну заяву, заходи забезпечення позову скасовуються судом.

Частина 3 ст. 121 ЦПК передбачає підстави повернення судом позовної заяви позивачеві. У разі повернення позовної заяви про захист права інтелектуальної власності суд також скасовує заходи забезпечення позову, вжиті до подання позовної заяви.

Суд має право відмовити у відкритті провадження у справі за наявності підстав, вказаних в ч. 2 ст. 121 ЦПК. Якщо суд відмовив у відкритті провадження у справі про захист права інтелектуальної власності, заходи забезпечення позову, вжиті судом до подання позовної заяви, також скасовуються.


Получите за 15 минут консультацию юриста!