В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У разі скасування заходів забезпечення позову, набрання законної сили рішенням про відмову у задоволенні позову чи ухвалою про закриття провадження у справі або залишення заяви без розгляду особа, щодо якої вжито заходи забезпечення позову, має право на відшкодування збитків, завданих забезпеченням позову.

2. У разі внесення позивачем предмета застави відшкодування збитків, завданих забезпеченням позову, в першу чергу здійснюється за рахунок предмета застави.

3. Предмет застави повертається позивачеві, якщо позов про відшкодування збитків не подано протягом двох місяців після настання обставин, визначених частиною першою цієї статті. Також предмет застави повертається позивачеві, якщо набрало законної сили рішення суду про задоволення позову або якщо сторони уклали мирову угоду.



Коментар:

Інститут забезпечення позову охороняє інтереси як позивача, так і відповідача. Тому у разі скасування заходів забезпечення позову (ч. З ст. 154 ЦПК), набрання законної сили рішенням про відмову в задоволенні позову (ч. 1 ст. 223 ЦПК), ухвали про закриття провадження у справі (ч. 1 ст. 206 ЦПК), ухвали про залишення заяви без розгляду (ч. 1 ст. 207 ЦПК), особа, щодо якої вжито заходи забезпечення позову, має право на відшкодування збитків, завданих забезпеченням позову. Як правило, відповідач пред'являє до позивача позов про відшкодування завданих збитків.

Якщо позивачем був внесений предмет застави (ст. 576 ЦК), відшкодування збитків, завданих забезпеченням позову відповідачеві, в першу чергу здійснюється за рахунок предмета застави (речей, цінних паперів тощо).

Якщо протягом двох місяців після скасування заходів забезпечення позову набрання законної сили рішенням про відмову в задоволенні позову, ухвали про закриття провадження у справі, ухвали про залишення заяви без розгляду не поданий позов про відшкодування збитків, завданих забезпеченням, предмет застави повертається позивачеві.

У разі набрання рішенням про задоволення позову законної сили або укладення сторонами мирової угоди (ч. 4 ст. 175 ЦПК) предмет застави також повертається позивачеві.


Получите за 15 минут консультацию юриста!