В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Головуючий оголошує склад суду, а також прізвища експерта, перекладача, спеціаліста, секретаря судового засідання і роз'яснює особам, які беруть участь у справі, право заявляти відводи.

2. Підстави для відводу, порядок розгляду заяви про відвід та наслідки її задоволення визначаються главою 3 розділу І цього Кодексу.



Коментар:

Згідно зі статтею, що коментується, надання особам, які беруть участь в справі, права заявляти відводи є важливою гарантією законності складу суду.

Склад суду є законним і неупередженим, якщо кожен суддя, що розглядає дану справу, був вибраний у встановленому законом порядку і якщо немає вказаних в статтях 20, 21 ЦПК обставин, через які суддя не має права брати участь в розгляді справи. Вимоги законності і неупередженості пред'являються не тільки до суддів, але і до секретарів судового засідання, експертів, спеціалістів, перекладачів (див. коментар до ст. 22 ЦПК)

Роз'яснивши права відводу, головуючий опитує осіб, які беруть участь в справі, чи є у них підстави відводу.

Підстави для відводу розглядаються в послідовності, встановленій ч. 1 статті, що коментується.


Получите за 15 минут консультацию юриста!