В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Заяви і клопотання осіб, які беруть участь у справі, розглядаються судом після того, як буде заслухана думка решти присутніх у судовому засіданні осіб, які беруть участь у справі, про що постановляється ухвала. Ухвала суду про відмову в задоволенні клопотання не перешкоджає повторному його заявленню.



Коментар:

Згідно зі статтею, що коментується, особи, які беруть участь у справі, мають право робити різні заяви і звертатися з клопотаннями до суду. Вони розглядаються судом після того, як буде вислухано думку решти присутніх в судовому засіданні осіб, які беруть участь в справі, про що постановлюється ухвала.

Клопотання містить прохання про здійснення певних дій які, на думку осіб, які беруть участь в справі, необхідні для правильного вирішення справи: про заміну неналежного відповідача (ч. 1 ст. 33 ЦПК); про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору (ч. 2 ст. 35 ЦПК); про витребування письмових доказів (ч. 2 ст. 64 ЦПК); про витребування доказів (ч. 1 ст. 137 ЦПК); про призначення обов'язкової експертизи (ч. 1 ст. 145 ЦПК); про продовження строку розгляду справи (ч. 2 ст. 157 ЦПК) тощо.

Клопотання повинні бути обгрунтованими. Так, звертаючись до суду з клопотанням про передачу справи з одного суду в інший (п. 1 ч. 1 ст. 116 ЦПК), відповідач зобов'язаний вказати причини подібної процесуальної дії.

Заяви, в основному, носять інформаційний характер і містять відомості, які можуть вплинути на хід судового розгляду. Наприклад, про забезпечення позову (ч. 1 ст. 151 ЦПК), про відвід судді, секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача (ч. 1 ст. 166 ЦПК), про розгляд справи за відсутності сторони (п. 4 ч. 1 ст. 169 ПЦК), про невірогідність або підробленість письмового доказу (ч. 2 ст. 185 ЦПК) тощо.

Клопотання і заяви можуть бути виражені як в письмовій, так і в усній формі. Відмова суду в задоволенні клопотання не перешкоджає особам, які беруть участь в справі, повторно його заявити, оскільки під час розгляду справи можуть змінитися обставини, стати відомими нові факти тощо.


Получите за 15 минут консультацию юриста!