В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд відкладає розгляд справи в межах строків, встановлених статтею 157 цього Кодексу, у разі:

1) неявки в судове засідання однієї із сторін або будь-кого з інших осіб, які беруть участь у справі, про яких нема відомостей, що їм вручені судові повістки;

2) неявки в судове засідання сторони або будь-кого з інших осіб, які беруть участь у справі, оповіщених у встановленому порядку про час і місце судового розгляду, якщо вони повідомили про причини неявки, які судом визнано поважними;

3) першої неявки без поважних причин належним чином повідомленого позивача в судове засідання або неповідомлення ним про причини неявки, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності;

4) якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.

2. Неявка представника в судове засідання без поважних причин або непо-відомлення ним про причини неявки не є перешкодою для розгляду справи. За клопотанням сторони та з урахуванням обставин справи суд може відкласти її розгляд.

3. У разі повторної неявки в судове засідання позивача, повідомленого належним чином, без поважної причини або неповідомлення ним про причину повторної неявки, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, суд залишає заяву без розгляду.

4. Якщо суд не має відомостей про причину неявки відповідача, повідомленого належним чином, або причину неявки буде визнано неповажною, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

5. Наслідки, визначені частинами другою — четвертою цієї статті, настають і в разі, якщо сторона залишить залу судового засідання.



Коментар:

Особи, які беруть участь в справі, повинні бути заздалегідь сповіщені про місце, день і час розгляду справи з тим, щоб вони мали достатньо часу для явки до суду і для підготовки до участі в судовому розгляді справи. Рішення суду підлягає відміні з направленням справи на новий розгляд, якщо справа розглянута за відсутності будь-кого з осіб, які беруть участь в справі, належним чином не сповіщених про час і місце судового засідання (п. З ч. 1 ст. 311 ЦПК; п. З ч. 1 ст. 338 ЦПК).

Приступаючи до розгляду справи, суд заслуховує доповідь секретаря су-дового засідання про явку до суду викликаних у справі осіб, про вручення по-вісток та повідомлень тим, хто не з'явився, та причини їх неявки, якщо вони відомі (ч. 2 ст. 163 ЦПК).

При неявці в судове засідання осіб, які беруть участь в справі, суд відкладає розгляд справи в межах строків, встановлених ст. 157 ЦПК: повістка повинна бути вручена не пізніше ніж за сім днів до судового засідання, судова повістка-повідомлення — завчасно. Судові повістки вручаються під розписку. Розписка про отримання судової повістки з відміткою про дату вручення її особам, того самого дня повинна бути повернена до суду (ч. 4 ст. 74 ЦПК).

Якщо особи, які беруть участь в справі, повідомлювалися або викликалися до суду телеграмою, факсом або за допомогою інших засобів зв'язку, необхідно забезпечити фіксацію повідомлення або виклику (ч. 6 ст. 74 ЦПК).

Якщо в справі відсутні дані про вручення судових повісток особам, які беруть участь в справі, суд відкладає розгляд справи.

Особи, які беруть участь в справі, зобов'язані повідомляти суд про причини неявки в судове засідання. Якщо причини неявки осіб, які беруть участь в справі, повідомлених належним чином про час і місце судового засідання, будуть визнані судом поважними, розгляд справи відкладається.

Якщо позивач, належним чином повідомлений про час і місце судового за-сідання, перший раз не явиться до суду без поважних причин або від нього не надійде заява про розгляд справи за його відсутності, суд відкладає розгляд справи.

Якщо вказані дії носять повторний характер, суд постановляє ухвалу про залишення заяви без розгляду (п. 3. ч. 1 ст. 207 ЦПК).

У разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином по-відомлений і від якого не надійшло повідомлення про причини неявки або якщо зазначені ним причини визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних в справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи (ч. 1 ст. 224 ЦПК).

Сторона, яка бере участь в справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності (ч. 2 ст. 158 ЦПК). Заява про це подається письмово, або заноситься в протокол судового засідання.

Суд має право визнати потрібним, щоб сторона (або сторони), яка подала заяву з проханням розглянути справу за її відсутності, з'явилася до суду для особистих пояснень. Підставами для виклику сторін можуть бути значущість їх пояснень, припущення суду про те, що визнання обставин суперечить закону або порушує права, свободи, інтереси інших осіб, ухилення сторони від обов'язково призначеної експертизи тощо.

Сторони можуть брати участь в цивільній справі особисто або через пред-ставника (ч. 1 ст. 38 ЦПК). Суду надано право і в подібному випадку викликати в судове засідання позивача або відповідача для дачі особистих пояснень.

Неявка представника в судове засідання без поважних причин або не-повідомлення ним про причини неявки не позбавляє суд права розглянути справу за його відсутності.

За клопотанням сторін і з урахуванням обставин суд може відкласти розгляд справи.

Якщо позивач залишить залу судового засідання до закінчення розгляду справи і не подасть до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, суд постановляє ухвалу про залишення заяви без розгляду.

У разі залишення залу судового засідання відповідачем суд має право ухвалити заочне рішення.


Получите за 15 минут консультацию юриста!