В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У разі неявки в судове засідання свідка, експерта, спеціаліста, перекладача суд заслуховує думку осіб, які беруть участь у справі, про можливість розгляду справи за відсутності свідка, експерта, спеціаліста, перекладача, які не з'явилися, та постановляє ухвалу про продовження судового розгляду або про відкладення розгляду справи на певний строк. Одночасно суд вирішує питання про відповідальність свідка, експерта, спеціаліста, перекладача, які не з'явилися.



Коментар:

При вирішенні питання про можливість розгляду справи у разі неявки в судове засідання свідка суд повинен виходити з важливості його показань для встановлення дійсних обставин у справі. Суду необхідно переконатися, що ці обставини можуть бути підтверджені або спростовані показаннями присутніх свідків, використанням інших засобів доведення.

Вислухавши думку осіб, які беруть участь в справі, в першу чергу тих, за ініціативою яких свідок викликаний, про можливість розгляду справи за від- сутністі свідка, суд має право постановити ухвалу про продовження розгляду судового розгляду або про відкладення розгляду справи на строк, встановлений судом.

Відсутність експерта, спеціаліста в судовому засіданні може служити під-ставою для відкладення провадження у справі, залежно від того, чи необхідні спеціальні знання для роз'яснення виниклих у справі питань. Якщо при ознайомленні з письмовим висновком експерта, письмовими роз'ясненнями спеціаліста виникла необхідність уточнити отримані відомості, суд також має право відкласти провадження у справі.

Особи, які беруть участь в справі, якщо вони не володіють державною мовою, користуються послугами перекладача (ч. 2 ст. 7 ЦПК). Перекладач зобов'язаний прибути за викликом суду для здійснення повного і правильного перекладу. Відкладення судового засідання можливе з урахуванням думки осіб, які беруть участь в справі, які висловлюються про можливість розгляду справи за відсутності перекладача.

У разі неявки свідка, експерта, перекладача з поважних причин, законодавець застосовує певні санкції (ч. 13 ст. 53 ЦПК; ч. 5 ст. 55 ЦПК; ч. 1 ст. 94 ЦПК).

Проте щодо спеціаліста санкції відсутні.


Получите за 15 минут консультацию юриста!