В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд, заслухавши пояснення сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, встановлює порядок з'ясування обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, та порядок дослідження доказів, якими вони обґрунтовуються.

2. Порядок дослідження доказів визначається судом залежно від змісту спірних правовідносин і в разі потреби може бути змінений.



Коментар:

Згідно зі статтею, що коментується, порядок з'ясування обставин справи і дослідження доказів визначається судом залежно від складності і характеру справи, з урахуванням думки осіб, що беруть участь в справі. Встановлюючи порядок з'ясування обставин і дослідження доказів, суд зобов'язаний забезпечити умови реалізації принципів диспозитивності, змагальності, рівності сторін для всестороннього, повного, об'єктивного дослідження наявних в справі доказів.

На практиці найчастіше дослідження доказів починається з допиту свідків, викликаних за ініціативою позивача, потім допитуються свідки з боку відповідача. Залежно від конкретних обставин справи суд має право змінити раніше прийняту послідовність, про що постановляється відповідна ухвала. Питання про зміну встановленого порядку з'ясування обставин і дослідження доказів може бути поставлене як за ініціативою суду, так і осіб, що беруть участь в справі.


Получите за 15 минут консультацию юриста!