В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Допит малолітніх свідків і, за розсудом суду, неповнолітніх свідків проводиться в присутності педагога або батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, якщо вони не заінтересовані у справі.

2. Свідкам, які не досягли шістнадцятирічного віку, головуючий роз'яснює обов'язок про необхідність дати правдиві показання, не попереджуючи про відповідальність за відмову від давання показань і за завідомо неправдиві показання, і не приводить до присяги.

3. Особи, зазначені в частині першій цієї статті, можуть з дозволу суду задавати свідкові питання, а також висловлювати свою думку стосовно особи свідка, змісту його показань.

4. У виняткових випадках, коли це необхідно для об'єктивного з'ясування обставин справи, на час допиту осіб, які не досягли вісімнадцятирічного віку, із зали судового засідання за ухвалою суду може бути видалена та чи інша особа, яка бере участь у справі. Після повернення цієї особи до зали судового засідання головуючий повідомляє її про показання цього свідка і надає можливість задати йому питання.

5. Свідок, який не досяг шістнадцятирічного віку, після закінчення його допиту видаляється із зали судового засідання, крім випадків, коли суд визнав необхідною присутність цього свідка в залі судового засідання.



Коментар:

Згідно зі статтею, що коментується, допит малолітніх і неповнолітніх свідків допускається в тих випадках, коли неможливо встановити фактичні обставини у справі на підставі інших доказів.

Питання про виклик малолітнього і неповнолітнього свідка в судове засідання повинне вирішуватися з врахуванням вимог статей 50, 51 ЦПК.

Обстановка допиту малолітніх і неповнолітніх свідків повинна виключати можливість негативного впливу на їх психіку, виховання. Стаття, що ко-ментується, передбачає особливі умови допиту малолітніх і неповнолітніх свідків.

При допиті малолітніх свідків (до 14 років — ч. 2 ст. 6 СК) і, на розгляд суду, неповнолітніх свідків (від 14 до 18 років — ч. З ст. 6 СК) присутній педагог, батьки, усиновителі, опікуни, піклувальники, котрі не є юридично зацікавленими особами в справі.

Свідкам, що не досягли 16 років, головуючий роз'яснює обов'язок правдиво розповісти все відоме їм у справі, але не попереджає про відповідальність за відмову від дачі показань, завідомо неправдиві показання і не приводить їх до присяги.

Педагог, батьки, усиновителі, опікуни, піклувальники мають право з дозволу головуючого ставити свідкові питання. Ці питання повинні мати відношення до справи і бути направлені на краще дослідження фактичних обставин справи. Якщо питання не має відношення до справи, воно може бути відведене і в протоколі судового засідання указується суть питання і причина його відводу.

Якщо є серйозні підстави вважати, що свідок, який не досяг вісімнадцяти ро-ків, з яких-небудь причин побоюється надавати показання у присутності будь- кого з осіб, які беруть участь в справі, а показання необхідні для об'єктивного з'ясування обставин справи, суд постановляє ухвалу про тимчасове видалення даної особи із зали судового засідання. Видаленому із зали судового засідання на час допиту свідка при його поверненні повідомляються дані свідком показан-ня і надається можливість поставити свідкові питання.

Як правило, свідок, який не досяг шістнадцятирічного віку, видаляється із зали судового засідання після закінчення його допиту. Винятком є випадки, коли виникає необхідність зустрічного допиту, отримання додаткових відомостей у зв'язку з дослідженням письмових, речових доказів тощо.


Получите за 15 минут консультацию юриста!