В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Речові докази оглядаються судом або досліджуються ним іншим способом, а також пред'являються для ознайомлення особам, які беруть участь у справі', а в необхідних випадках — також експертам, спеціалістам і свідкам. Особи, яким пред'явлено для ознайомлення речові докази, можуть звернути увагу суду на ті чи інші обставини, пов'язані з оглядом. Ці заяви заносяться до журналу судового засідання.

2. Протоколи огляду речових доказів оголошуються в судовому засіданні. Особи, які беруть участь у справі, можуть дати свої пояснення з приводу цих протоколів.

3. Особи, які беруть участь у справі, можуть ставити питання з приводу речових доказів свідкам, а також експертам, спеціалістам, які їх оглядали.



Коментар:

Згідно зі статтею, що коментується, речові докази є засобом встановлення обставин, що мають значення для справи. Основним способом їх дослідження є огляд.

Речові докази оглядаються судом, особами, які беруть участь в справі, а за необхідності — експертами, спеціалістами, свідками.

Особи, яким для огляду пред'явлені речові докази, можуть звернути увагу суду на окремі ознаки досліджуваного речового доказу, на його зв'язок з іншими засобами доказування. Пояснення і зауваження з приводу речових доказів заносяться в протокол судового засідання.

Речові докази можуть бути оглянуті за місцем їх знаходження (ст. 140 ЦПК), досліджені в порядку судового доручення (ст. 132 ЦПК) або забезпечення доказів (ст. 133 ЦПК). Результати дослідження фіксуються в протоколі судового засідання, який оголошується під час судового засідання. З приводу цих доказів особи, які беруть участь в справі, можуть дати свої пояснення.

Під час дослідження речових доказів, особи, які беруть участь в справі, мають право ставити питання експертам, спеціалістам, свідкам, які оглядали речові докази, з приводу обставин, пов'язаних з цим оглядом.


Получите за 15 минут консультацию юриста!