В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд може відкласти розгляд справи у випадках, встановлених цим Кодексом, а також у разі неможливості розгляду справи у зв'язку з необхідністю заміни відведеного судді або залучення до участі в справі інших осіб.

2. У разі неможливості продовження розгляду справи у зв'язку з необхідністю подання нових доказів суд оголошує перерву на час, необхідний для цього.

3. Суд, відкладаючи розгляд справи або оголошуючи перерву в її розгляді, призначає відповідно день нового судового засідання або його продовження, про що ознайомлює під розписку учасників цивільного процесу, присутніх у судовому засіданні. Учасників цивільного процесу, які не з'явилися або яких суд залучає вперше до участі в процесі, викликають у судове засідання на призначений день.

4. У разі відкладення розгляду справи суд повинен допитати свідків, які з'явилися. Тільки у виняткових випадках за ухвалою суду свідки не допитуються і викликаються знову.

5. У справі про розірвання шлюбу суд може відкласти розгляд справи і призначити подружжю строк для примирення.

6. Якщо розгляд справи відкладався, справа розглядається спочатку.

7. У випадках, коли сторони не наполягають на повторенні пояснень учасників цивільного процесу, наданих раніше, знайомі з матеріалами справи, в тому числі з поясненнями учасників цивільного процесу, якщо склад суду не змінився і до участі у справі не було залучено інших осіб, суд має право надати учасникам цивільного процесу можливість підтвердити раніше надані пояснення без їх повторення, доповнити їх і поставити додаткові питання.



Коментар:

Згідно зі статтею, що коментується, відкладення розгляду справи — пере-несення розгляду її в інше судове засідання, яке призначається судом на чітко визначений строк.

Під час розгляду справи може виникнути необхідність провести певні дії, наприклад, замінити відведеного суддю; залучити співвідповідачів, третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору тощо. Неявка в судове засідання будь-кого з осіб, які беруть участь в справі — свідка, експерта, перекладача — також може перешкоджати розгляду справи.

Випадки обов'язкового відкладення розгляду справи передбачені ч. 1 ст. 169 ЦПК: неявка в судове засідання будь-кого з осіб, які беруть участь в справі, про яких немає відомостей, що їм вручені судові повістки, або їх неявка визнана судом поважною тощо.

Якщо суд визнає неможливим розгляд справи в даному судовому засіданні внаслідок необхідності витребування нових доказів, оголошується перерва, необхідна для цього.

Перерва судового засідання означає, що саме засідання відбувається без-перервно, за винятком часу перерви. При оголошенні перерви суд призначає, коли буде продовжено слухання справи.

Відкладення розгляду справи слід відрізняти від перерви в судовому за-сіданні, оскільки при відкладенні розгляд справи починається спочатку, тобто з підготовчої частини, а після перерви розгляд справи продовжується з того моменту, коли він був перерваний.

Відкладаючи розгляд справи або оголошуючи перерву в її розгляді, суд призначає строк нового розгляду справи або його продовження, про що учас-ники процесу повідомляються під розписку, а відсутнім направляють повіст- ки-виклики, повістки-повідомлення.

У разі відкладення розгляду справи суд повинен допитати свідків, які явилися, для того, щоб не відривати їх від занять. У виняткових випадках за ухвалою суду свідків не допитують і викликають знову. В ухвалі повинні бути вказані причини, через які свідки не допитувалися і повторно викликаються в судове засідання.

Подібна потреба може виникнути за необхідності дослідження доказів за допомогою свідків тощо.

При розгляді справи про розірвання шлюбу суд має право відкласти розгляд справи на свій розсуд і призначити подружжю строк для примирення. В даному випадку можливо звернутися до ст. 111 СК, де вказано, що суд вживає заходів до примирення подружжя.

На відміну від ч. 4 ст. 176 ЦПК 1964 р., що встановлює граничний строк для примирення в межах шести місяців, ч. 5 статті, що коментується, не передбачено обмеження строку примирення, і у кожному конкретному випадку його встановлює суд.

У випадках, коли відкладена справа розглядається спочатку і сторони в судовому засіданні не наполягають на повторному дослідженні пояснень учасників цивільного процесу, будучи добре знайомі з матеріалами справи, а склад суду при новому розгляді справи не змінився, а також до участі в справі не були залучені інші особи, закон надав право учасникам цивільного процесу підтвердити в суді пояснення, дані в попередньому розгляді справи, без їх повторення.


Получите за 15 минут консультацию юриста!