В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. У судових дебатах виступають з промовами особи, які беруть участь у справі. У цих промовах можна посилатися лише на обставини і докази, досліджені в судовому засіданні.

2. У судових дебатах першим надається слово позивачеві та його представникові.

3. Треті особи без самостійних вимог виступають у судових дебатах після особи, на стороні якої вони беруть участь.

4. Третя особа, яка заявила самостійні позовні вимоги щодо предмета спору, та її представник у судових дебатах виступають після сторін.

5. За клопотанням сторін і третіх осіб у судових дебатах можуть виступати лише їхні представники.

6. Органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб, виступають у судових дебатах першими. За ними виступають особи, в інтересах яких відкрито провадження у справі.

7. Суд не може обмежувати тривалість судових дебатів певним часом. Головуючий може зупинити промовця лише тоді, коли він виходить за межі справи, що розглядається судом, або повторюється. З дозволу суду промовці можуть обмінюватися репліками. Право останньої репліки завжди належить відповідачеві та його представникові.



Коментар:

Згідно зі статтею, що коментується, після закінчення з'ясування обставин справи і перевірки їх доказами суд переходить до судових дебатів, які склада-ються з промов осіб, які беруть участь в справі. У судових дебатах особи, які беруть участь в справі, мають право висловити власну точку зору на те, як, на їх думку, належить вирішити цивільну справу по суті. У дебатах особи, які беруть участь в справі, дають характеристику обгрунтованості фактичного матеріалу, аналізу дослідження доказу, наводять аргументи, відповідні їх правовій позиції.

У судових дебатах спочатку слово надається позивачеві і його представникові. Потім виступає відповідач і його представник. За бажанням довірителів цей порядок може бути змінений, сторона може відмовитися від виступу на тій підставі, що її думку викладе представник.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ви-ступає після позивача або відповідача, на стороні якого вона бере участь в справі.

Треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, ого-лошують промову після сторін. Після їх виступу слово повторно надається позивачеві і відповідачеві.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, органи державної влади, орган місцевого самоврядування, фізичні і юридичні особи, що звернулися до суду із заявою про захист прав, свобод і інтересів інших осіб, виступають в судових дебатах першими. Після них слово надається особам, на захист яких пред'явлена заява.

Судові дебати не можуть бути обмежені головуючим в часі. Проте учасники дебатів повинні висловлювати свої міркування про обставини справи і оцінку встановлених юридичних фактів стисло, аргументовано, не виходити за межі обставин справи і обсяг досліджених в ході судового засідання доказів, не повертатися в своїх міркуваннях до вищесказаного. У подібних ситуаціях головуючий має право обмежити виступаючого в дебатах.

Право репліки — право учасників дебатів на повторний виступ з приводу виступу в дебатах один одного щодо належності, допустимості кожного доказу, їх взаємозв'язку і достатності.

У репліці можуть бути висловлені додаткові міркування, які не були при-ведені в судових дебатах.

Репліка є правом, а не обов'язком учасників дебатів. Правом на репліку може скористатися особа, яка бере участь в справі, не виступаючи в судових дебатах. Право останньої репліки, незалежно від черговості виступів в судових дебатах, завжди належить відповідачеві та його представникові.

Зміст репліки так само, як і промови осіб, які беруть участь в судових де-батах, відбивається в протоколі судового засідання.

Після судових дебатів і обміну репліками головуючий оголошує судові деба-ти закінченими, і суд виходить до нарадчої кімнати для ухвалення рішення.


Получите за 15 минут консультацию юриста!