В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Під час ухвалення судового рішення ніхто не має права перебувати в на- радчій кімнаті, крім складу суду, який розглядає справу.

2. Під час перебування в нарадчій кімнаті суддя не має права розглядати інші судові справи.

3. Судді не мають права розголошувати хід обговорення та ухвалення рішення у нарадчій кімнаті.



Коментар:

Згідно зі статтею, що коментується, ухвалення законного і обгрунтованого судового рішення можливе тільки в умовах дотримання таємниці нарадчої кімнати.

Судове рішення ухвалюється суддею (судом) в окремому ізольованому приміщенні.

Якщо склад суду буде змінений в ході процесу, справа повинна бути роз-глянута з початку, що є проявом принципу безпосередності судового розгляду (ч. 2 ст. 159 ГПК).

Присутність осіб, які беруть участь в справі, під час ухвалення судового рішення в нарадчій кімнаті виключено, що прямо випливає з принципу неза-лежності суддів і підпорядкування їх тільки закону (статті 126, 129 Конституцій України, ст. 14 Закону України від 07.02.2002 р. «Про судоустрій України»)1.

До того моменту, доки не буде ухвалено судове рішення в нарадчій кімнаті, суд не має права розглядати інші справи. Суд повинен зосередитися на одній справі, що дасть можливість цілісного сприйняття досліджених у судовому засіданні доказів і фактичних обставин.

У рішенні суду висловлюється єдина, вироблена в ході обговорення в на-радчій кімнаті думка всіх суддів (якщо справа розглядалася в колегіальному складі — ч. 4 ст. 235 ЦПК). Всі думки, висловлені в нарадчій кімнаті, як щодо окремих питань, так і щодо ухвалення рішення, не можуть розголошуватися суддями.

Суддя, не згодний з судовим рішенням, може письмово викласти окрему думку, але цей документ в судовому засіданні не оголошується, долучається до справи і відкритий для ознайомлення.


Получите за 15 минут консультацию юриста!