В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд під час судового розгляду справи здійснює повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

2. Фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання або за розпорядженням головуючого інший працівник апарату суду.

3. Повне або часткове відтворення технічного запису судового засідання здійснюється на вимогу особи, яка бере участь у справі, або за ініціативою суду.

4. Носій інформації, на який здійснювався технічний запис судового засідання (касета, дискета тощо), є додатком до журналу судового засідання і після закінчення судового засідання приєднується до матеріалів справи.

5. За клопотанням особи, яка бере участь у справі, може бути за плату здійснено повне або часткове роздрукування технічного запису судового засідання за розпорядженням головуючого. Особа, яка бере участь у справі, має право отримати копію інформації з носія, на який здійснювався технічний запис цивільного процесу.

6. Розмір плати за роздрукування технічного запису судового засідання встановлюється Кабінетом Міністрів України.



Коментар:

Роль і значення фіксації цивільного процесу важко переоцінити: вона має важливе доказове значення: вищестоящі суди можуть перевірити виконання вимог закону при розгляді справи судом першої інстанції, допомагає сторонам в обґрунтуванні оскарження судових актів, в цілому сприяє винесенню законних і обґрунтованих ухвал.

Фіксація цивільного процесу здійснюється:

— за допомогою технічних засобів здійснюється судом тільки за вимогою особи, яка бере участь у справі, або за ініціативою суду;

— шляхом ведення журналу судового засідання (до 1 січня 2008 р. він не ведеться, оскільки запис судового засідання технічними засобами є додатком до журналу судового засідання);

— шляхом складання протоколу про окремі процесуальні дії.

Хід судового засідання фіксується за допомогою перших двох способів фіксації цивільного процесу, а всі дії, здійснювані поза судовим засіданням, фіксуються у відповідному протоколі.

Фіксування цивільного процесу технічними засобами — це технічний запис судового засідання за допомогою комплексу фіксування судового процесу, яка є створенням аудіофонограми судового засідання.

Відповідно до «Інструкції про порядок фіксування судового процесу тех-нічними засобами в загальних судах України», затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 21.07.2005 р., № 84 комплекс фіксації судового процесу — сукупність апаратно-програмних засобів, приладів і відповідних інструкцій, які забезпечують належну фіксацію, зберігання, копіювання (дублювання) і використання інформації, яка відображає хід судового засідання (судового процесу).

Повноваження щодо звукозапису судових засідань, створення архівних і робочих копій фонограм покладаються на секретаря судового засідання або працівника, визначеного головою суду. Секретар допускається до звукозапису, створення примірників фонограм за наявності сертифікату про проходження курсу навчання за темою: «Технічна фіксація судового процесу».

Технічна фіксація судового процесу починається з моменту відкриття судо-вого засідання. Після закінчення судового засідання секретар створює архівну і робочу копії фонограми (фонограма — звуковий запис судового засідання на відповідному носієві — магнітному диску, диску для лазерних систем зчитуван-ня тощо — який перетворений на форму електронних даних і включає обов'яз-кові реквізити: дату, час, місце створення запису, номер справи).

Фонограми записуються у вигляді архівної і робочої копій на окремі компакт-диски. Для кожної судової справи виділяються два компакт-диски: один — для архівної копії, інший — для робочої копії. На ці диски записуються всі фонограми судових засідань в справі. Архівна копія передається архіваріусові, а робоча — зберігається в справі.

Слід зазначити, що відповідно до ч. 11 ст. 6 ЦПК офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, зроблений судом.

Це означає, що хоча і аудіо- і відеозаписи судового засідання можуть здій-снюватися не тільки працівниками суду, а іноді і без відома суду, проте при-єднати ці аудіо- відеокасети до матеріалів справи як офіційний запис судового засідання не можна. Це справедливо, оскільки, незважаючи на конституційне правило про гласність судочинства, все, що відбувається в залі судового засідання, повинно здійснюватися під контролем судді, оскільки саме на нього покладений обов'язок з дотримання законності при здійсненні судочинства.

Сказане не виключає права осіб, які беруть участь в справі, використовувати диктофони в ході відкритого судового засідання, що узгоджується з принципом гласності судочинства (ч. 8 ст. 6 ЦПК), проте такий запис не може вважатися офіційним записом засідання.

На вимогу особи, яка бере участь в справі, або за ініціативою суду може здійснюватися повне або часткове відтворення технічного запису судового засідання. Проте процедура такого відтворення для осіб, які беруть участь в справі, не передбачена ні ЦПК, ні іншими нормативно-правовими актами.

Після закінчення судового засідання секретар долучає до матеріалів справи робочу копію фонограми на відповідному носієві інформації, разом з журналом судового засідання.

Частиною 3 ст. 197 ЦПК і Законом України від 8 вересня 2005 р. «Про вне-сення змін до деяких законодавчих актів України»1 передбачено право особи, яка бере участь в справі, клопотати про повний або частковий роздрук технічного запису судового засідання. Такий роздрук повинен здійснюватися тільки за розпорядженням голови суду і за плату. Проте відповідного нормативно-правового акта Кабінету Міністрів України щодо процедури роздруку технічного запису судового засідання і розміру плати не опубліковано.

Особа, яка бере участь в справі, має право отримати копію інформації з носія, на який здійснювався технічний запис цивільного процесу.

Повноваження щодо підтримки архіву, виготовлення з архівних даних ро-бочих копій і копій на вимогу учасників процесу, підготовка дисків з фоно-грамами для передачі до іншого суду, ознайомлення учасників процесу з фо-нограмами судових засідань покладаються на архіваріуса суду. За необхідності, якщо є заявки від осіб, які беруть участь в справі, архіваріус створює копії фонограм для цих осіб, хоча і не уточнено, на чиїх носіях архіваріус створює копії фонограми для осіб, які беруть участь в справі, і порядок оплати за зроблені копії.

Встановлення правила про обов'язкову фіксацію судового засідання за допомогою технічних засобів повністю відповідає конституційним положенням, проте його реалізація утруднена через відсутність в судах належної матеріально-технічної бази.

Разом з тим, фіксація судового засідання за допомогою технічних засобів є однією з гарантій захисту прав, свобод і інтересів осіб, оскільки дає можливість вищестоящим інстанціям достовірніше встановити хід судового засідання. Проте слід відрізняти протокол судового засідання від протоколу про окремі процесуальні дії, передбачені ст. 200 ЦПК, який буде діяти і після 1 січня 2008 року.

Протокол складається секретарем судового засідання. У протоколі судового засідання відображаються всі істотні моменти розгляду справи в тій по-слідовності, в якій вони мали місце в судовому засіданні. Протокол повинен бути оформлений і підписаний головою і секретарем судового засідання не пізніше трьох днів з дня закінчення судового засідання. У разі потреби термін для оформлення і підписання протоколу може бути продовжений головою, але не більше ніж на десять днів після закінчення судового засідання. Про підписання протоколу повідомляється особам, які беруть участь в справі.

Спроби подолати труднощі, які виникли із реалізацією норм Конституції України і ЦПК, робляться. Так, з метою створення організаційних передумов для виконання вимог ст. 197 ЦПК щодо повного фіксування судового засідання технічними засобами виданий наказ Державної судової адміністрації від 29.04.2005 р. № 45 «Про створення належних організаційних передумов для повного фіксування судового засідання технічними засобами».

Оскільки «Прикінцеві та перехідні положення» ЦПК передбачають, що до 1 січня 2008 р. повне фіксування судового засідання за допомогою звуко- записуючого технічного засобу здійснюється судом тільки за вимогою особи, яка бере участь у справі, або за ініціативою суду1, деякі процесуалісти вважають за можливе, у разі відсутності у суду технічних засобів, клопотати про самостійний запис процесу (за допомогою власного диктофона). Гадаємо, таке клопотання не підлягає задоволенню, оскільки відповідно до ч. 11 ст. 6 ЦПК офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, зроблений судом, ніяких змін ця стаття не зазнала, хоча виходом з ситуації було б наступне формулювання (до 2008 р.): «зроблений судом або дозволений судом як офіційний запис».


Получите за 15 минут консультацию юриста!