В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках:

1) перебування сторони на строковій військовій службі або альтернативній (невійськовій) службі не за місцем проживання;

2) захворювання сторони, підтвердженого медичною довідкою, що виключає можливість явки до суду протягом тривалого часу;

3) перебування сторони у тривалому службовому відрядженні;

4) розшуку відповідача в разі неможливості розгляду справи за його відсутності;

5) призначення судом експертизи.

2. Суд не зупиняє провадження у випадках, встановлених пунктами 1—З частини першої цієї статті, якщо відсутня сторона веде справу через свого представника.

3. З питань, зазначених у цій статті, суд постановляє ухвалу.

Питання про застосування ст. 202 ЦПК може бути поставлене як особою, яка бере участь в справі, так і судом.



Коментар:

У п. 1 ч. 1 статті, що коментується, йдеться на відміну від п. З ч. 1 ст. 201 ЦПК, про перебування сторони на строковій військовій службі або альтерна-тивній (невійськовій) службі не за місцем проживання.

Пункт 2 статті, що коментується, передбачає захворювання сторони, під-тверджене медичною довідкою, яке виключає можливість явки до суду протягом тривалого часу. В даному випадку йдеться про невизначено тривалий строк лікування хвороби, оскільки у разі легкого захворювання досить відкласти справу. При цьому не має значення, чи знаходиться сторона в лікарні або удома.

У пункті 3 статті, що коментується, йдеться про тривале службове відряд-ження, яке перевищує звичайний строк відряджень (знаходження в експедиції, в плаванні). У випадках короткочасного відрядження позивача або відповідача суд відкладає розгляд справи.

Зупинення провадження у справі для розшуку відповідача допускається тоді, коли неможливий розгляд справи за його відсутності. Якщо місце перебування відповідача у справах за позовами про стягнення аліментів або про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи, невідоме, суд ухвалою оголошує його розшук (ч. 1 ст. 78 ЦПК). Суд повинен розглянути питання про можливість розгляду справи за відсутності відповідача. За наявності в справі необхідних матеріалів для всебічного, з'ясування обставин у справі суд має право продовжити розгляд справи за відсутності відповідача.

Пункт 5 статті, що коментується, указує на право суду зупинити провадження у разі призначення судом експертизи. Суд призначає експертизу за заявою осіб, які беруть участь в справі (ч. 1 ст. 143 ЦПК). Обов'язкове призначення експертизи слідує у разі клопотання обох сторін, а також за клопотанням хоч би однієї із сторін, якщо в справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров'я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх отримати (ч. 1 ст. 145 ЦПК). Проведення експертизи може зайняти тривалий час. Для того, щоб виключити строк проведення експертизи з строку розгляду справи, суд має право зупинити провадження у справі.

Особи, які беруть участь в справі, можуть брати участь в цивільній справі особисто або через представника (ч. 1 ст. 38 ЦПК). Частина 2 статті, що ко-ментується, указує на неможливість зупинення провадження у справі, у ви-падках, встановлених пунктами 1—3 ч. 1 статті, що коментується, якщо відсутня сторона доручила ведення справи представникові, повноваження якого засвідчені довіреністю або за усною заявою (п. 1 та ч. 6 ст. 42 ЦПК).

Зупиняючи провадження у справі на підставах, вказаних в пунктах 1-5 ч. 1 статті, що коментується, суд постановляє мотивовану ухвалу (див. коментар ст. 210 ЦПК).


Получите за 15 минут консультацию юриста!