В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо:

1) справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства;

2) набрали законної сили рішення суду або ухвала суду про закриття про- вадження у справі у зв'язку з відмовою позивача від позову або укладенням мирової угоди сторін, ухвалені або постановлені з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав;

3) позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом;

4) сторони уклали мирову угоду і вона визнана судом;

5) є рішення третейського суду, прийняте в межах його компетенції, з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, за винятком випадків, коли суд відмовив у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду або повернув справу на новий розгляд до третейського суду, який ухвалив рішення, але розгляд справи у тому самому третейському суді виявився неможливим;

6) померла фізична особа, яка була однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва;

7) ліквідовано юридичну особу, яка була однією із сторін у справі.



Коментар:

Закриття провадження у справі — закінчення діяльності суду щодо розгляду справи у зв'язку зі встановленням відсутності у позивача права на судовий захист або зважаючи на усунення спору після відкриття провадження у справі.

Норми даного інституту регулюють питання, пов'язані, в основному, з від-сутністю передумов прав на пред'явлення позову, у зв'язку з чим підстави закриття провадження у справі в певній частині тотожні підставам, що призвели до відмови у відкритті провадження у справі. Інші підстави закриття провадження у справі свідчать про неможливість розгляду справи по суті.

Перелік підстав закриття провадження у справі, передбачений в статті, що коментується, є вичерпним.

Підстави закриття провадження у справі можна розділити на три групи:

1) підстави, що свідчать про те, що у заінтересованої особи не було перед-умов права на звернення до суду і справу не можна було приймати до прова-дження суду: справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства; вступили в законну силу рішення суду або ухвали суду про закриття прова-дження у справі у зв'язку з відмовою позивача від позову або укладенням мирової угоди сторін, ухвалені або постановлені з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і на тих самих підставах; є рішення третейського суду, прийняте в межах його компетенції, з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і на тих самих підставах, за винятком випадків, коли суд відмовив у видачі виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду або повернув справу на новий розгляді до третейського суду, який ухвалив рішення, але розгляд справи в тому самому третейському суді виявився неможливим (пункти 1, 2, 5 ч. 1 статті, що коментується);

2) підстави, пов'язані з розпорядчими діями сторін, що перешкоджають продовженню процесу: позивач відмовився від позову і відмова прийнята судом; сторони уклали мирову угоду і вона визнана судом (пункти 3,4 ч. 1 статті, що коментується);

3) підстави, не залежні ні від суду, ні від сторін: померла фізична особа, яка була однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва; ліквідовано юридичну особу, яка була однією із сторін у справі (пункти 6, 7 ч. 1 статті, що коментується).

Інститут закриття провадження у справі розповсюджується і на справи окремого провадження. Так, якщо заява про встановлення факту через закон не підлягає судовому розгляду (ч. З ст. 256 ЦПК), провадження у справі закривається.

Відповідно до частин 3, 4 ст. 130 ЦПК закриття провадження у справі можливо не тільки у стадії судового розгляду, але і у стадії попереднього су-дового засідання, оскільки до врегулювання спору до судового розгляду суд з'ясовує: чи не відмовляється позивач від позову, чи не бажають сторони укласти мирову угоду або передати справу на розгляд третейського суду.

Закриття провадження у справі застосовується також в апеляційному і касаційному провадженні (ч. 1 ст. 310 ЦПК, ч. 1 ст. 340 ЦПК) по підставах, передбачених статтею, що коментується.

Відповідно до п. 1 ч. 1 статті, що коментується, провадження у справі підля-гає закриттю, якщо справа через закон не підлягає розгляду в порядку цивіль-ного судочинства. В основному йдеться про компетенцію судів щодо розгляду цивільних справ (ст. 15 ЦПК). Суди розглядають справи про захист порушених, невизнаних, оспорюваних прав, свобод, інтересів, що виникають з цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Закриття провадження у справі пов'язане, згідно з п. 2 ч. 1 статті, що ко-ментується, з тим, що вдруге пред'являти позов неможливо, якщо по ньому ухвалено рішення, що вступило в законну силу, поміж тими самими сторонами, про той самий предмет і на тих самих підставах.

Крім того, суд закриває провадження у справі, якщо позивач відповідно до принципу диспозитивності відмовився від позову. Прийняття судом відмови від позову спричиняє закриття справи, тому справа не підлягає повторному розгляду.

З принципу диспозитивності виникає право укладення мирової угоди. Якщо сторонами укладена мирова угода і ухвала набрала законної сили, повторний розгляд спору в суді неможливий.

Необхідність продовжувати розгляд спору по суті відпадає при відмові позивача від позову в даному процесі (п. З ч. 1 статті, що коментується). За-криваючи провадження у справі, головуючий зобов'язаний роз'яснити позивачеві результат його відмови від позову.

Суд не приймає відмову позивача від позову у справі, в якій позивача представляє представник, якщо дії останнього суперечать інтересам особи, яку він представляє (ч. 5 ст. 174 ЦПК).

Відмова органів і осіб, яким законом дано право захищати права, свободи і інтереси інших осіб, від поданої ними заяви, не спричиняє закриття провадження у справі. Особа, на користь якої було подано заяву, має право вимагати від суду розгляду справи на загальних підставах (ч. 2 ст. 46 ЦПК).

Мирова угода є одним із способів вирішення спору. На початку судового розгляду справи по суті головуючий з'ясовує, чи не бажають сторони укласти мирову угоду (ч. 1 ст. 173 ЦПК) і сприяти цьому, виходячи з обставин спору (п. 4 ч. 1 статті, що коментується). Якщо ж умови мирової угоди суперечать закону або порушують права, свободи і інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у визнанні мирової угоди і продовжує судовий розгляд.

Закриття провадження у справі настає в тому випадку, якщо є рішення третейського суду, ухвалене в межах його компетенції (ст. 6 Закону України «Про третейські суди» від 11.05.2004 р.)1, ухвалене з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і на тих самих підставах. Виняток становлять випадки, коли суд відмовив у видачі виконавчого листа на при-мусове виконання рішення третейського суду; суд повернув справу на новий розгляд до третейського суду, який ухвалив рішення, але розгляд в тому самому третейському суді виявився неможливим.

Справа підлягає закриттю після смерті фізичної особи, яка була позивачем, відповідачем, третьою особою, якщо спірне правовідношення не допускає правонаступництва (п. 6 ч. 1 статі, що коментується). Вимоги або обов'язки померлого не переходять до спадкоємців, коли спірні відносини пов'язані з особою фізичної особи і їх спадкоємство виключене. Навпаки, цивільна справа не повинна закриватися, якщо після смерті позивача, відповідача, третьої особи їх місце можуть посісти правонаступники. Слід лише зупинити провадження у справі до залучення до участі у справі правонаступника (п. 1 ч. 1 ст. 203 ЦПК).

Суд зобов'язаний закрити провадження у справі тільки у разі ліквідації юридичної особи, яка була однією із сторін у справі (п. 7 ч. 1 статті, що комен-тується), оскільки згідно зі ст. 111 ЦК України ліквідація юридичної особи тягне за собою його припинення без переходу прав і обов'язків в порядку правонаступництва.


Получите за 15 минут консультацию юриста!