В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Судові рішення викладаються у двох формах:

1) ухвали;

2) рішення.

2. Питання, пов'язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду у випадках, встановлених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

3. Судовий розгляд закінчується ухваленням рішення суду.



Коментар:

Стаття, що коментується, встановлює класифікацію судових рішень залежно від форми їх викладення. При цьому термін «судові рішення» застосовується як узагальнююче поняття, яке використовується щодо всіх процесуальних актів, які виносяться судом в рамках цивільного процесу, тобто в значенні суджень суду з усіх питань, віднесених до його компетенції незалежно від форми його виразу. Застосування терміну «судові рішення» як узагальнюючого для всіх судових актів не є характерним тільки для цивільного процесуального законодавства. Така сама ситуація існує і в господарському процесі, і в адміністративному, і в кримінальному.

Судові рішення викладаються у двох формах:

1) ухвали;

2) рішення.

Слід брати до уваги, що виходячи з положень коментованої статті термін «судові рішення» і «рішення суду» мають різне смислове навантаження і співвідносяться між собою як родове і видове поняття.

Шляхом постановлення ухвал суд вирішує питання, пов'язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання і заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду у випадках, встановлених чинним Кодексом. Перелік питань, що вирішуються судом шляхом постановлення ухвал, які встановлені частиною другої даної статті, не є вичерпним. Сюди відносяться також питання забезпечення доказів, забезпечення позову, передачі справи на розгляд іншому суду, роз'яснення рішення, виправлення описок і арифметичних помилок в судовому рішенні тощо.

Судовий розгляд закінчується ухваленням рішення суду. Проте, судовий розгляд може закінчуватися і постановленням ухвали суду, таких як ухвала про закриття провадження або ухвала про залишення заяви без розгляду. Рішенням же суду не тільки закінчується судовий розгляд, але і вирішується по суті спір між сторонами (або ж вирішується по суті питання, поставлене перед судом в порядку окремого провадження).


Получите за 15 минут консультацию юриста!