В связи с частыми изменениями в законодательстве, информация на данной странице может устареть быстрее, чем мы успеваем ее обновлять!
Eсли Вы хотите найти правильное решение именно своей проблемы, задайте вопрос нашим юристам прямо сейчас.

1. Суди ухвалюють рішення іменем України негайно після закінчення судового розгляду.

2. Рішення суду ухвалюється, оформлюється і підписується в нарадчій кімнаті суддею, а в разі колегіального розгляду — суддями, які розглядали справу.

3. У виняткових випадках залежно від складності справи складання повного рішення може бути відкладено на строк не більше ніж п'ять днів з дня закінчення розгляду справи, але вступну і резолютивну частини суд повинен проголосити в тому самому засіданні, в якому закінчився розгляд справи. Проголошені вступна і резолютивна частини рішення мають бути підписані всім складом суду і приєднані до справи.

4. Ухвали суду, які оформлюються окремим процесуальним документом, постановляються в нарадчій кімнаті, інші ухвали суд може постановити, не виходячи до нарадчої кімнати.

5. Ухвали суду, постановлені окремим процесуальним документом, підписуються суддею (суддями) і приєднуються до справи. Ухвали, постановлені судом, не виходячи до нарадчої кімнати, заносяться до журналу судового засідання.

6. Ухвали, постановлені в судовому засіданні, оголошуються негайно після їх постановлення.

7. Виправлення в рішеннях і ухвалах повинні бути застережені перед підписом судді.



Коментар:

Порядок ухвалення рішень та постановлення ухвал, а також порядок їх оголошення чітко врегульовані цивільним процесуальним законодавством, яке встановлює комплекс процесуальних дій, направлених на досягнення даної мети, і послідовність їх здійснення.

Рішення суду ухвалюється іменем України, завдяки чому воно сприймається як воля держави.

Відповідно до ч. 1 даної статті суди ухвалюють рішення іменем України негайно після закінчення судового розгляду. Тому відразу після судових дебатів, як вказано в ст. 195 ЦПК, суд виходить до нарадчої кімнати для ухвалення рішення.

Рішення суду може бути ухвалене тільки суддею або суддями, які входили до складу суду у даній справі, при суворому дотриманні таємниці нарадчої кімнати, на чому був зроблений акцент в п. 10 постанови Пленуму Верховного Суду України № 11 від 29.12.1976 р. «Про судове рішення» зі змінами і доповнення-ми, внесеними постановами Пленуму Верховного Суду України № 4 від 24.04.1981 р., № 13 від 25.12.1992 р., та № 15 від 25.05.1998 р.

Правила ч. З цієї статті повинні застосовуватися тільки у виняткових випадках, коли у зв'язку зі складністю справи складання мотивованого рішення вимагає багато часу. У такому разі, складання повного рішення може бути відкладене на термін не більше п'яти днів з дня закінчення розгляду справи. За відсутності вищезгаданих обставин суд повинен ухвалити мотивоване рішення і проголосити його в тому самому засіданні, в якому закінчений розгляд справи.

Якщо складання мотивованого рішення відкладається, його вступну і ре-золютивну частини суд повинен проголосити в тому самому засіданні, в якому закінчився розгляд справи. Проголошені вступна і резолютивна частини рішення підписуються суддею, а при колегіальному розгляді справи — всім складом суду і залучаються до справи.

Ухвали суду залежно від порядку їх постановлення поділяються на два види. Перший вид — це ухвали, які оформляються у вигляді окремого процесуального документа, зміст якого визначений ч. 1 ст. 210 ЦПК. Такі ухвали вирішуються судом в нарадчій кімнаті і підписуються суддею (суддями) і

долучаються до справи. Такими є більшість ухвал суду. Другий вид ухвал — це так звані журнальні ухвали, які постановляються судом щодо деяких не-складних питань не виходячи до нарадчої кімнати і заносяться в журнал су-дового засідання. Шляхом постановлення таких ухвал судом вирішуються, наприклад, питання, що стосуються долучення до справи письмових і речових доказів, виклику свідків, визначення порядку з'ясування обставин справи і дослідження доказів тощо.

Всі ухвали, постановлені в судовому засіданні, оголошуються негайно після їх постановлення.

Виправлення в рішеннях і ухвалах повинні бути застережені перед підписом судді. При цьому слід мати на увазі, що виправлення в тексті судових рішень можливі тільки до їх проголошення. Після цього вносити виправлення в текст судових рішень можна тільки в порядку, встановленому ст. 219 ЦПК України.


Получите за 15 минут консультацию юриста!